Wie Spanje zegt, zegt natuurlijk sangria. Dit verfrissende, fruitige alcoholische drankje maakt de zomer nog lekkerder!
Sangria
Dit Spaanse alcoholische drankje wordt gemaakt van rode of witte wijn in combinatie met vruchten. Er zijn door de jaren heen ontzettend veel variaties gecreëerd, en ik denk dat ik de meeste wel heb geproefd. Ik maakte deze sangria met rosé en Aperol. Dit geeft de sangria een frisse en fruitige smaak.
Tip: maak de sangria in deze mooie karaf van Klarstein Livenza. Deze heeft een deksel, wat het schenken nog makkelijker maakt.
Rosé en Aperol als basis
Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Er zijn ontzettend veel verschillende druivensoorten, waardoor er ook een grote diversiteit in rosé wijnen is. De smaak van de rosé is afhankelijk van de druif en het maakproces, maar is bijna altijd fruitig van smaak. Hoe lichter de rosé, hoe droger deze over het algemeen is. Donkere rosé wijnen komen vaak uit warmere streken. De hogere temperaturen zorgen voor meer suikers in de druif en zijn daardoor zoetiger én fruitiger vaan smaak. Deze wijn is koud toch echt het lekkerst, dus zorg dat je de fles minimaal drie uur koud hebt liggen.
Naast de rosé voeg ik Aperol toe. Dit is een Italiaans aperitief, het lijkt een tikje op Campari. Het drankje heeft de zoete én bittere smaak van sinaasappel en wordt versterkt door kruiden en specerijen. Aperol heeft een laag alcoholpercentage waardoor het uitstekend te mixen is met soda, fruitsapjes, andere alcoholhoudende dranken en… wijn. Perfect in combinatie met rosé in deze sangria, dus!
Ik maak de sangria af met stukjes fruit en en kruiden. Mocht je nou geen salie kunnen vinden, vervang deze dan door munt of basilicum. Dit geeft de sangria de frisse en kruidige smaak, naast het zoete fruit.
Gek op cocktails? Maak dan ook eens deze tropische blue cocktail!

Sangria met bloedsinaasappel, rosé en Aperol
Ingrediënten
- 1 takjes salie blad geplukt
- 1 (bloed)sinaasappel in dunne plakjes
- 1 grapefruit in dunne plakjes
- rood fruit naar keuze bramen, aarbei, aalbessen, granaatappelpitjes, in stukjes
- 2 el suiker
- 100 ml bloedsinaasappelsap
- 100 ml Aperol
- 750 ml droge rosé uit de koelkast
- 250 ml bruisend mineraalwater uit de koelkast
- ijsblokjes om te serveren
Bereidingswijze:
- Laat de kleine salieblaadjes heel en hak de grotere bladeren grof. Doe ze onder in een glazen limonadekan. Voeg de plakjes bloedsinaasappel en grapefruit en de suiker toe. Schep om en laat 10 minuten staan.
- Doe het bloedsinaasappelsap en de Aperol erbij. Roer door om de suiker op te lossen en laat in de koelkast 2 uur koud worden.
- Schenk vlak voor het serveren de koude rosé en het koude mineraalwater erbij. Doe het fruit in de kannen, roer door er serveer over ijsblokjes.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.