Een klassieker
De salade Niçoise is een klassieker uit de Franse keuken en staat bekend om zijn smaakvolle combinatie van ingrediënten. Er zijn veel verschillende versies van deze beroemde salade te vinden en een uniek recept bestaat dan ook niet – hoewel velen zullen beweren dat die van hun dat wel is. Deze salade is ideaal als lichte lunch of als onderdeel van een meer uitgebreide maaltijd. Het is ook een perfect gerecht om te serveren tijdens een zomerse barbecue of picknick.
Salade Niçoise met citroen krieltjes
De basis van deze salade is een combinatie van verse groenten zoals tomaten en snijbonen. Deze meng ik met hard gekookte eieren, tonijn, ansjovis, olijven en – nu komt de twist – citroenkrieltjes. Het geheel breng ik op smaak met een heerlijke dressing. Het resultaat is een salade boordevol smaak en voedingsstoffen.
Om de salade extra smakelijk te maken, kun je ervoor kiezen om de tonijn uit blik te vervangen door verse tonijn en deze eerst te grillen. Serveer de salade met knapperig vers stokbrood of toast, om te dippen in de dressing.
Op zoek naar nog meer niçoise variaties? Probeer dan ook eens deze met warmgerookte zalm. Kun je niet kiezen tussen een salade en een sandwich? Met dit recept voor een baguette Niçoise combineer je the best of both. C’est magnifique!

Salade Niçoise met citroenkrieltjes
Ingrediënten
- 1 kg krieltjes
- 2 el olijfolie
- 3 citroenen
- 300 g gesneden snijbonen
- 4 eieren
- 8 tomaten ca 380 gr
- 90 g ansjovisfilets 2 blikjes
- 7 g bieslook
- 280 g tonijn in water uit blik, 2 blikjes
- 100 g groene olijven zonder pit
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch), 200 graden (hetelucht).
- Boen de krieltjes onder koud water goed schoon. Dep ze droog met een schone theedoek en halveer. Doe de gehalveerde krieltjes in een braadslede, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de braadslede 30 minuten in de oven – schep ze halverwege om zodat ze rondom lekker knapperig zijn. Haal ze uit de oven en rasp er direct 1 citroen boven en pers het sap van 1 citroen er bovenuit. Meng goed door en laat afkoelen tot lauwwarm.
- Kook ondertussen de snijbonen in 5-7 minuten in ruim kokend gezouten water beetgaar. Giet ze af en spoel af met koud water. Kook de eitjes hard (ca. 6-7 minuten) en snijd tomaten in plakken. Laat de eitjes schrikken door ze onder koud water af te spoelen,
- Maak de vinaigrette: Vang de ansjovisolie uit het blikje op in een kommetje, roer hier 3 eetlepels olijfolie door en hak de ansjovis en bieslook fijn. Pers 2 citroenen uit en meng het sap door de ansjovisdressing. Breng op smaak met peper.
- Giet de tonijn af. Verdeel de aardappels over een mooie schaal, leg de tomaten en de snijboontjes erbij. Pel en halveer de eieren en leg deze tussen de aardappels. Top af met de tonijn en olijven. Schenk de citroen- en anjovisvinaigrette er over.
- Tip: eitjes gemakkelijk pellen? Rol ze na het koken even over het aanrecht zodat ze breken, zet ze dan een paar maar minuten onder heel koud water.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
