Deze salade met tomaat en pijnboompitten is gemakkelijk om te maken en daarbij ook nog eens heerlijk en gezond. Bij mij thuis wordt er in elk geval altijd heerlijk van gesmuld en ik weet zeker dat dat bij jou niet anders zal zijn!
Ook lekker: Panzanella: een heerlijke Italiaanse broodsalad
Botersla en pijnboompitten: een match made in heaven
Botersla, misschien wel de underdog van de saladebak, is met z’n zachte, bijna fluweelachtige bladeren en subtiele smaak een perfecte basis voor een frisse salade. Voeg er een handje geroosterde pijnboompitten aan toe, en je krijgt die heerlijke combinatie van romig en crunchy – een gouden duo! Botersla is iets milder dan, laten we zeggen, een peperige rucola of de knapperige ijsbergsla, en dat maakt ’m ideaal als je een zachtere, meer verfijnde smaak in je salade wilt. En eerlijk, die romige blaadjes tillen elk ingrediënt dat je toevoegt naar een hoger niveau. Dus vergeet de saaie gemengde sla, met botersla haal je echt iets bijzonders in huis!
Varieer met verschillende slasoorten voor de ultieme salade
Als je een keer iets anders wilt, zijn er volop opties om te combineren met botersla voor een meer spannend slaatje. Denk bijvoorbeeld aan de nootachtige smaak van veldsla, die heerlijk werkt naast de subtiele botersla. Of ga voor de pittige bite van radicchio – een beetje bitter en mooi paars, voor die extra kleur én smaakkick. IJsbergsla kan ook, als je houdt van een stevige crunch, en voor de waaghalzen is er natuurlijk nog rucola met zijn scherpe, peperige tonen. En het mooiste van alles? Een handje pijnboompitten, kort geroosterd in de pan, past bij elke slasoort en voegt altijd die lekkere nootachtige knapperigheid toe. Gooi er nog wat frisse kruiden bij, misschien een scheutje citroen en olijfolie, en voilà: een simpele, maar niet te verslaan salade vol karakter.

Salade met tomaat en pijnboompitten
Ingrediënten
- 8 tomaten
- 1 krop botersla
- 100 gr pijnboompitten
- 1 el honing
- 1 tl mosterd
- 3 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Begin met het schoonmaken van de botersla. Doe die schoongemaakte sla vervolgens in een schaal. Snijd de tomaten in parten en voeg toe.
- Meng de honing, mosterd, olijfolie en balsamicoazijn met elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak een pannetje of koekenpan en rooster daar kort even de pijnboompitten in. Doe ze bij de sla en de tomaten in de schaal. Verdeel de dressing over de salade.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.