Salade met tomaat en pijnboompitten

Deze salade met tomaat en pijnboompitten is gemakkelijk om te maken en daarbij ook nog eens heerlijk en gezond. Bij mij thuis wordt er in elk geval altijd heerlijk van gesmuld en ik weet zeker dat dat bij jou niet anders zal zijn!
Ook lekker: Panzanella: een heerlijke Italiaanse broodsalad

Botersla en pijnboompitten: een match made in heaven

Botersla, misschien wel de underdog van de saladebak, is met z’n zachte, bijna fluweelachtige bladeren en subtiele smaak een perfecte basis voor een frisse salade. Voeg er een handje geroosterde pijnboompitten aan toe, en je krijgt die heerlijke combinatie van romig en crunchy – een gouden duo! Botersla is iets milder dan, laten we zeggen, een peperige rucola of de knapperige ijsbergsla, en dat maakt ’m ideaal als je een zachtere, meer verfijnde smaak in je salade wilt. En eerlijk, die romige blaadjes tillen elk ingrediënt dat je toevoegt naar een hoger niveau. Dus vergeet de saaie gemengde sla, met botersla haal je echt iets bijzonders in huis!

Varieer met verschillende slasoorten voor de ultieme salade

Als je een keer iets anders wilt, zijn er volop opties om te combineren met botersla voor een meer spannend slaatje. Denk bijvoorbeeld aan de nootachtige smaak van veldsla, die heerlijk werkt naast de subtiele botersla. Of ga voor de pittige bite van radicchio – een beetje bitter en mooi paars, voor die extra kleur én smaakkick. IJsbergsla kan ook, als je houdt van een stevige crunch, en voor de waaghalzen is er natuurlijk nog rucola met zijn scherpe, peperige tonen. En het mooiste van alles? Een handje pijnboompitten, kort geroosterd in de pan, past bij elke slasoort en voegt altijd die lekkere nootachtige knapperigheid toe. Gooi er nog wat frisse kruiden bij, misschien een scheutje citroen en olijfolie, en voilà: een simpele, maar niet te verslaan salade vol karakter.

Salade met tomaat en pijnboompitten
Totale tijd5 minuten

Salade met tomaat en pijnboompitten

4.19 van 32 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

portie(s)+
  • 8 tomaten
  • 1 krop botersla
  • 100 gr pijnboompitten
  • 1 el honing
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout
  • peper

Bereidingswijze: 

  • Begin met het schoonmaken van de botersla. Doe die schoongemaakte sla vervolgens in een schaal. Snijd de tomaten in parten en voeg toe.
  • Meng de honing, mosterd, olijfolie en balsamicoazijn met elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pak een pannetje of koekenpan en rooster daar kort even de pijnboompitten in. Doe ze bij de sla en de tomaten in de schaal. Verdeel de dressing over de salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.