Zelfs nu, na haar overlijden, kunnen we nog van the Queen op aan, want de wijlen koningin schreef ooit een brief aan president Dwight D. Eisenhower met haar favoriete pannenkoekenrecept erbij. Het betrof een recept voor drop scones, een dikkere variant van American pancakes die in klodders op bakplaten worden gedropt.
Het recept stond in een brief van de koningin aan de Amerikaanse president Eisenhower, die beschikbaar werd gesteld in het Nationaal Archief. De originele brief en het originele recept werden in 1960 geschreven nadat de president en zijn vrouw, Mamie, een bezoek hadden gebracht aan de koningin in haar kasteel in Balmoral.
“Toen ik in de krant van vandaag een foto van jou zag die voor een barbecue-grillende kwartel stond, herinnerde ik mij dat ik je nooit het recept van de drop scones had gestuurd die ik je bij Balmoral had beloofd”, schreef ze in de opening van haar brief aan Eisenhower. “Ik haast me nu om dat te doen, en ik hoop echt dat je ervan zult genieten.”
Breakfast of snack?
Hoewel je bij het horen van het woord pannenkoeken wellicht eerder aan ontbijt of lunch denkt zijn deze ‘drop scones’ eigenlijk meer een soort zoete traktatie. Maar ach, I’m not here to judge. Breakfast, lunch, dinner or snack. Er is altijd wel een “goed” moment voor pannenkoeken.
Als laatste eerbetoon aan “Her Majesty”, haast ik me nu de keuken in om deze drop scones te maken.
Altijd al willen weten hoe koninklijke pannenkoeken smaken? Probeer Queen Elizabeth’s drop scones dan vooral zelf een keer.


Royal pancakes
Ingrediënten
- 4 theekopjes bloem
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 2 theekopjes melk
- 2 hele eieren
- 2 theelepels baking soda
- 3 theelepels cream of tartar wijnsteenpoeder
- 2 eetlepels gesmolten boter
Bereidingswijze:
- Klop de eieren, suiker en ongeveer de helft van de melk samen tot een gladde massa. Voeg de bloem toe en meng goed door elkaar, voeg indien nodig de rest van de melk toe. Wanneer alles goed gemengd is de baking soda en cream of tartar toevoegen en spatel tot slot de gesmolten boter erdoor.
- Verhit een grote koekenpan en vet deze in met een beetje olie. Laat het mengsel in “dotten” in de hete pan vallen en zorg ervoor dat de pannenkoekjes genoeg plaats hebben. Wanneer er belletjes aan het oppervlak verschijnen is het tijd om de pannenkoekjes om te draaien. Bak aan de andere kant nog 30 seconden tot 1 minuut, of tot ze licht goudbruin zijn.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.