Van roombotercake naar citroen-, bosbessen- en marmercake

Extra nootjes door de vulling, een glazuur er bovenop… om je een handje te helpen deel ik naast mijn basisrecept ook mijn drie favorieten roombotercakes met een twist: de citroencake, de bosbessencake en de marmercake.

De basis van een roombotercake

Er gaat niets boven een heerlijke, luchtige roombotercake die wegsmelt in je mond. Het maken van zo’n cake kan best een uitdaging zijn, maar met mijn basisrecept zit je helemaal goed. Ik vertel je alles wat je moet weten om deze goudkleurige vriend op perfecte wijze te bakken.

Roombotercake
Totale tijd1 uur 10 minuten

Roombotercake

4.47 van 139 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker of 1 tl vanille
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • slagroom optioneel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en de suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven op 160˚, ongeveer 1 uur of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig geklopte slagroom.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Drie roombotercakes met een twist

CAKE

 

1. Bosbessencake

Ik ben dol op bosbessen en het geeft net even een extra luxe twist aan een standaard roombotercake. En dat zonder al te veel werk! Het enige wat je nodig hebt zijn twee handjes bosbessen en wat bloem. De bosbessen haal ik namelijk eerst voorzichtig door het bloem voordat ik ze aan het beslag toevoeg. Door het toepassen van dit trucje zakken de bosbessen niet direct naar de bodem van de cake. Probeer jij het uit?

CAKE
Totale tijd1 uur 10 minuten

Bosbessen-roombotercake

4.63 van 8 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 handjes bosbessen
  • 2 el bloem

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag
  • Rol de bosbessen door de bloem en voeg de vervolgens toe aan het beslag. Het bloem zorgt ervoor dat ze niet naar de bodem zakken. Je kunt ze er het beste voorzichtig doorheen roeren met een pannenlikker.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake voor ongeveer 1 uur óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

2. Citroencake

Mijn tweede twist aan de roombotercake heeft alles te maken met citroen. Ik rasp een citroen helemaal en knijp deze vervolgens uit. De rasp en het sap voeg ik toe aan mijn beslag en ta-da daar is jouw citroencake. Geen hogere wiskunde dus!

CAKE
Totale tijd1 uur 10 minuten

Citroen-roombotercake

4.77 van 13 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 200 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 citroen
  • optioneel: slagroom

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg de rasp en het citroensap van de citroen toe aan het beslag en klop nogmaals door.
  • Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake in de oven voor ongeveer 1 uur óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

3. Marmercake

En last but not least deze heerlijke roombotercake met een fantastisch marmerpatroon. Ook deze cake lijkt enorm op het basisrecept. Je hoeft enkel wat cacaopoeder aan de helft van het beslag toe te voegen, het verschillend gekleurde beslag om en om in het cakeblik te gieten en er een satéprikker door te halen. Zo simpel is het, een kind kan de was doen!

CAKE
Totale tijd1 uur 10 minuten

Marmer-roombotercake

4.67 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 200 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 el cacaopoeder
  • optioneel: slagroom

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en de suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Verdeel het beslag over 2 kommen en voeg aan één van de kommen het cacaopoeder toe. Meng goed door.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet eerst de helft van het beslag zonder cacaopoeder in het cakeblik, gevolgd door de helft van het beslag met cacaopoeder, gevolgd door de resterende helft van het beslag zonder cacaopoeder en tenslotte de resterende helft van het beslag met cacaopoeder.
  • Maak vervolgens met een satéprikker een marmereffect in het beslag. Zet hierna de cake in de oven voor ongeveer 60 minuten óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.47 from 139 votes (138 ratings without comment)