Tagliatelle: juweeltjes gemaakt van tarwemeel
Dit eenvoudige pastagerecht (eenvoudig, maar óók decadent door de truffel) maak ik met tagliatelle. Deze lange platte slierten is een van mijn favo type pasta uit Italië. Net als vele andere soorten wordt deze pasta gemaakt van tarwemeel. Daarentegen is deze pasta wel wat groter en zwaarder dan bijvoorbeeld spaghetti, waardoor je – zeker de gedroogde variant – iets langer zal moeten koken.
Tip: zorg altijd dat je kookwater goed gezouten is. Hoeveel zout? Nou, het water moet zo zout als de zee smaken! Altijd meer toevoegen dan je denkt, dus.
Gek op tagliatelle? Maak dan ook eens mijn tagliatelle met spinazie en tofu.
Tagliatelle met truffel
Om de pasta een aardse en intens smaak te geven, maak ik truffelsaus. Ik fruit de sjalot en tijm aan, en voeg vervolgens de kastanjechampignons toe. Ik giet de witte wijn in de pan en laat deze enkele minuten inkoken. Zodra het mengsel goed is ingekookt, voeg ik de slagroom en truffeltapenade toe. Doe alles bij elkaar en proef even. Breng de tagliatelle met truffel op smaak met peper en zout. Een onovertroffen smaakbom gegarandeerd!
Tip: natuurlijk is échte truffel het allerlekkerst, maar deze is prijzig. Truffelolie, zeker die uit de supermarkt, bevat vaak geen enkel spoor echte truffel. Een goed alternatief is iets duurdere truffeltapenade die je online of in de (Italiaanse) delicatessenwinkel haalt. Iets prijziger, maar hier zit wel échte truffel in – al is het vijf procent – en de smaak is onwijs goed.
Wil je zien hoe ik deze pasta bereid? Bekijk dan de onderstaande video:

Romige tagliatelle met truffel
Ingrediënten
- 350 g tagliatelle
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 4 takjes tijm gerist
- 350 g kastanjechampignons in plakjes en/of kwarten
- 125 ml droge witte wijn
- 3-4 el truffeltapenade goede kwaliteit, ten minste 3% truffel
- 75 ml volle slagroom
- zout en zwarte peper
- Parmezaanse kaas fijngeraspt
Bereidingswijze:
- Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op het pak net beetgaar.
- Verhit olijfolie en boter in een grote wok of grote koekenpan. Fruit de sjalot met de tijm 5 minuten op laag vuur. Draai het vuur omhoog, voeg de kastanjechampignons toe en wok de champignons snel bruin en beetgaar. Giet de witte wijn in de pan en laat in enkele minuten inkoken.
- Roer er 3 eetlepels truffeltapenade en de slagroom door. Proef en breng de saus op smaak met zout, peper en naar wens nog wat truffeltapenade.
- Giet de tagliatelle af en bewaar daarbij een scheut van het kookwater. Doe de pasta bij de saus en schep goed om. Giet het kookwater erbij, laat de pasta kort de saus opnemen en serveer dan op borden met geraspte Parmezaanse kaas eroverheen.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Italiaanse recepten
- Pasta recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.