Sommige dingen kun je beter aan de pro’s overlaten: zoals het maken van bladerdeeg of croissantdeeg. Dat krijg je zelf bijna nooit zo mooi en goed als de patissiers (of goede fabrieken). Gelukkig kun je bij de supermarkt croissantdeeg van vaak prima kwaliteit vinden, in een grote rol of opgerold in blik. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kunt maken dan het klassieke croissantje?
Rol croissantdeeg in de koelkast? Dit kun je er allemaal mee maken
Pain au chocolat
Van gewoon croissantdeeg kun je heel goed ook pain au chocolat maken. Leg een los driehoekje deeg voor je op een snijplank, leg er een blokje (pure) chocola op en rol strak op. In de oven smelt de chocolade perfect in het deeg!
Hartige krans van croissantdeeg
Een hartige variant op basis van croissantdeeg. Deze krans is goedgevuld met ei, rode paprika, spek en geraspte kaas. Het recept voor deze hartige krans vind je hier.
Met jam
Een lepel jam, bijvoorbeeld aardbeien- of abrikozenjam, in elk croissantje geeft een extra zoete bite.
Een knapperig laagje
Bestrijk de croissantjes op je bakplaat met wat losgeklutst ei. Maak een mengsel van kristalsuiker en kaneel en besprenkel dit over de croissantjes, het ei zorgt ervoor dat het blijft plakken.
Met spek en stroop
Besmeer het driehoekje deeg met wat stroop en leg een plakje ontbijtspek in de lengte erop. Rol op en bak af. Een heerlijke zoet-hartige combinatie.
Supersnelle babka met Nutella
Ik maakte het beroemde gevlochten chocoladebrood, maar dan op een veel snellere manier. Geen echte babka, maar een echte cheat-versie! Ik gebruikte hiervoor kant- en klaar croissantdeeg. En een flinke pot nutella. Ik laat je hier zien hoe je het maakt.
Danish pastry
Na het ongekende succes van de chocolade babka was het natuurlijk tijd voor nog een leuke creatie met een blikje croissantdeeg. We maken dit keer een Deens gebakje, oftewel Danish pastry. Omdat het vouwen van het gebak nog het meeste werk is heb ik voor jullie stap voor stap foto’s gemaakt die precies laten zien hoe je het vouwen doet. Niet ingewikkeld, als je eenmaal weet hoe je het moet doen! Vervolgens bestrijk je het croissantdeeg met een beetje eigeel, je bakt het in de oven en na afkoelen doe je er lekker jam op en wat vers fruit als je dat wilt. Of slagroom. Of banketbakkersroom…
Pizza croissantjes
Een kruising tussen een pizza en een croissant. Besmeer de deegplakjes met tomatensaus of puree en beleg met salami, geraspte kaas en gedroogde Italiaanse kruiden. Oprollen en eventueel nog extra kaas over de bovenkant. Goed aandrukken en afbakken maar!
Een aantal lekkere recepten met croissantdeeg van andere foodblogs:
Croissantpudding met blauwe bessen en pecannoten van Francesca Kookt
Een brunchbrood met bacon, ei en kaas van Culy
Een pull-apart kaneelbrood van Uit Pauline’s Keuken
Supersnelle worstenbroodjes van Simone’s Kitchen