Raspberry, grapefruit, passion sugar cookies

Waarom zijn deze koekjes zo geweldig?  

Nou, de basis is een heerlijk, boterachtig zandkoekjesdeeg, maar dan in drie verschillende smaaklagen. Geniaal toch? En elke laag heeft z’n eigen karakter en kleur! Hierdoor krijg je niet alleen eetbare regenboogballetjes, maar ook koekjes die je zintuigen aanwakkeren…

Framboos zorgt voor die mooie roze tint en een zoet, sappig accent dat doet denken aan zomerse dagen. Maal de frambozen fijn en het resultaat is een natuurlijke roze kleur en een verrassend fruitige smaak. Je kunt zelfs nog een tikje roze kleurstof toevoegen als je die fuchsia uitstraling wilt. 

Passievrucht komt hier echt tot leven. Een beetje passievruchtpoeder en stukjes passievruchtcouverture geven het deeg een heerlijk tropische toets die bijna tintelt op je tong. Ja, dit koekje is allesbehalve saai, het brengt die frisse, zonnige vibe waar je instant vrolijk van wordt.  

En dan hebben we grapefruit, het geheime ingrediënt dat alles nog sprankelender maakt. De subtiele bitters van de grapefruitschil voegen een volwassen touch toe en maken het koekje nét dat tikkeltje meer spannend. De licht oranje kleur van het deeg is trouwens al een feestje op zich! 

Veel werk? Wel nee!  

Nu denk je vast: dit klinkt als een hoop werk! Maar nee hoor, het is net zo leuk om te maken als dat het klinkt. Het leuke aan dit recept is dat je verschillende kleurtjes deeg maakt, een beetje van elke kleur neemt, en die samenvoegt tot een kleurrijk koekjesballetje. Rol de balletjes nog even door wat extra suiker voor een mooie glans en dat knisperende, zoete laagje. Na een korte tijd in de oven zijn ze klaar om te proeven, eerst nog even afkoelen op een rooster, al is het moeilijk om je in te houden. En als je het echt perfect wilt hebben, gebruik dan een bak ring om de koekjes na het bakken helemaal rond te maken!  

Het eindresultaat?  

Knisperend aan de buitenkant, zacht en boterachtig vanbinnen, met een fruitige smaakexplosie die niet snel vervliegt. Of je ze nu deelt of allemaal zelf opeet (no judgement!), deze koekjes zijn de frisse, zoete traktatie die bij elk seizoen past.   

Milj MM12 COOKIES 500020 Raspberry
Totale tijd1 uur 5 minuten

Raspberry, grapefruit, passion sugar cookies!

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

14 stuks
  • 345 gr bloem
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 225 gr roomboter kamertempratuur
  • 350 gr fijne kristalsuiker + 50 gr extra om in te rollen
  • 1 el vanille-extract
  • 2 stuks eieren
  • 50 gr Valhrona Passion Inspiration couverture met passievruchtaroma, online tebestellen
  • 2 el passievruchtpoeder online te bestellen
  • 2 el gevriesdroogde frambozen online te bestellen
  • 1 stuk grapefruit biologisch
  • Roze kleurstof optioneel
  • Oranje kleurstof optioneel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C (hete lucht 155 °C). Zeef de bloem met de bak soda en het zout boven een kom en meng met een garde. Klop met de mixer in een kom (of in de staande mixer met garde) de boter met de 350 g kristalsuiker en het vanille-extract licht en luchtig. Splits 1 ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier en het andere ei door de boter. Klop dan rustig, beetje bij beetje, het bloemmengsel erdoor tot een stevig deeg.  
  • Houd een klein stukje van het deeg, ter grootte van een golfbal, en verdeel de rest van het deeg in 3 gelijke stukken.  
  • Hak de passievruchtcouverture in piepkleine stukjes van 5 mm. Kneed ze met het passievruchtpoeder door 1 stuk deeg.  
  • Maal de frambozen tot poeder in de hakmolen van de staafmixer. Kneed dit door het tweede stuk deeg. Kneed er eventueel ook een beetje roze kleurstof door tot het een mooie roze kleur heeft (optioneel).  
  • Boen de grapefruit schoon en rasp 1 tl van de gele schil. Kneed het rasp door het laatste stuk deeg en kleur het deeg mooi lichtoranje. Het kleine stuk deeg blijft ongekleurd.  
  • Pak steeds van elke kleur deeg 1 kleine el, en een klein plukje wit deeg en vorm er een kleurrijk balletje van. Rol het balletje door de extra 50 g kristalsuiker, druk ietsje platter tot een cirkel van ca. Æ 7 cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is, zorg voor minimaal 10 cm tussenruimte tussen de koekjes. 
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 12 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen op de bakplaat. Maak ze nu eventueel mooier met behulp van een bakring. Leg de bakring steeds over een koekje heen en draai de ring met het koekje rond op de bakplaat tot het koekje mooi rond is. Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster. Bak zo nog een batch cookies. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.