Herfst op je bord met deze pompoensalade
Deze pompoensalade is als een mini-herfstfestival op je bord. De diep oranje pompoen, zacht geroosterd tot hij bijna karamelachtig smaakt, contrasteert prachtig met het donkergroene van de boerenkool en de aardse, bruine tinten van de linzen. Het is een gerecht dat niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook je ogen. Elke hap is een balans van zoet, hartig en licht pittig, en de frisse citroen-yoghurt dressing maakt het helemaal af. Perfect voor een gezellige lunch, een lichte avondmaaltijd of zelfs als bijgerecht bij een uitgebreid diner met vrienden.
Specerijen en kruiden in je pompoensalade
Wat deze pompoensalade echt bijzonder maakt, is de kruidige touch. Denk aan een snufje kaneel die de zoete tonen van de pompoen accentueert, een beetje chilivlokken voor die verrassende smaak, en verse salie die alles subtiel in balans houdt. Het is alsof elke specerij een verhaal vertelt. En dan de peterselie en dille, knapperig en fris, die de salade laten dansen op je tong. Het is een beetje magie, maar dan in een schaal.

Boerenkool en linzen zijn de krachtpatsers van je salade
Linzen en boerenkool zijn echte krachtpatsers. Linzen geven je salade een stevige bite en een volle, nootachtige smaak die heerlijk harmonieert met de zachte pompoen. Boerenkool brengt een aardse, licht bittere smaak die het geheel in evenwicht houdt en een boost van vitamines en mineralen levert. Het mooie is: deze combinatie vult, zonder zwaar te zijn. Je voelt je energiek en goed na elke hap.
Flexibel en feestelijk!
Wat ik zo leuk vind aan deze salade, is hoe veelzijdig hij is. Je kunt hem koud eten als lunch, warm serveren bij een doordeweekse avondmaaltijd, of juist opleuken als bijgerecht bij een etentje. Voeg een stukje gegrilde kip of halloumi toe, en je hebt een complete maaltijd. Het mooie? Hij blijft de volgende dag ook nog verrassend lekker. Ideaal voor meal-prep zonder dat het saai wordt.

Pompoensalade met linzen en boerenkool
Ingrediƫnten
- ½ tl kaneel
- ¼ tl chilivlokken
- 1 flinke snuf grof zeezout
- 2 takjes salie blad fijngehakt
- ½ biologische pompoen ongeschild, in parten
- 2 el olijfolie
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
- 200 gr Linzen uit blik Of droge Puy-linzen
- 1 laurierblaadje
- 150 gr gesneden boerenkool
- 2 el macadamiaās
- 2 citroenen
- 1/4 bosje peterselie fijngehakt
- 3 takjes dille
- 100 ml yoghurt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de kaneel, de chilivlokken en het zout in een vijzel en wrijf met de stamper het zout fijn. Voeg het salieblad toe en wrijf kort om te blaadjes te kneuzen.
- Wrijf de parten pompoen in met 1 eetlepel olijfolie en spreid ze uit op een bakplaat. Bestrooi ze met het saliemengsel, zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven.
- Neem linzen uit blik, giet deze af en roerbak samen met de boerenkool. Doe hierna in eeen kom en schep er 1 eetlepel olijfolie doorheen. Breng goed op smaak met peper en zout.
- Rooster de macadamiaās enkele minuten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Schud ze op een snijplank, laat ze afkoelen en hak ze grof. Pers 1 citroen uit en snijd de ander in partjes.
- Meng de yoghurt met citroensap en 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
- Spreid het linzenmengsel uit op een mooie schaal. Verdeel de pompoen over de linzen. Bestrooi met de peterselie, dille en de macadamiaās. Serveer de salade met de partjes citroen en de dressing.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Bijgerechten
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Herfst
- Maaltijdsalade recepten
- Salade recepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten
- Winter

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka