Wist je dat?
- Regenboogpeen geen echte peen is, maar een kruising tussen een wortel en een radijs.
- Deze groente wordt vaak gekweekt voor zijn gekleurde schil, die kan variëren van geel, oranje, rood tot paars en wit.
- Regenboogpeen is een superfood, rijk aan vitamine A, C, K, en B6, en bevat ook veel mineralen zoals ijzer, kalium en foliumzuur.
- De regenboogpeen wordt vaak gebruikt in salades, soepen of gekookt als bijgerecht.
- In sommige culturen wordt regenboogpeen beschouwd als een symbool van geluk en welvaart.
Plaattaart met regenboogpeen
Mocht het je nog niet zijn opgevallen: ik ben dol op plaattaarten. Ze zijn niet moeilijk om te maken en kunnen worden belegd met allerlei soorten groenten, vlees, vis of kaas, en kunnen worden geserveerd als lunch, diner of zelfs als tussendoortje. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vervoeren, wat ze ideaal maakt voor picknicks of andere outdoor activiteiten waar je honger van krijgt. Kortom, plaattaarten zijn the bomb! Ben jij net zo’n fan als ik? Check dan ook dit recept voor winterse plaattaart met groene groenten of deze met geroosterde paprikapuree, witte bonen en worst.

Plaattaart met regenboogpeen
Ingrediënten
- Plaattaart
- 1 rol Vers bladerdeeg
- 750 g bospeen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 eetlepels honing
- 1 ei
- Saus
- 150 g Griekse yoghurt
- 1/2 teen knoflook
- 1/2 tl zoet gerookt-paprikapoeder
- peper en zout
- Topping
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 tl korianderzaad
- 1 teen knoflook
Bereidingswijze:
Voorbereiden plaattaart
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Halveer de bospeen in de lengte en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de olie, mosterd, honing en zout en peper door elkaar. Verdeel het mengsel over de bospenen en masseer goed in.
- Rooster de bospenen voor 20 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege de oventijd om. De bospenen zijn goed als je erin kunt prikken met een scherp mes. Ze moeten bijna gaar zijn, maar niet helemaal zacht. Een beetje bite is juist lekker.
Voor de saus
- Rasp de knoflook
- Roer met een garde de yoghurt, knoflook en gerookt-paprikapoeder door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Opmaken plaattaart
- Verhoog de temperatuur tot 200°C. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een mes rondom het deeg lichtjes een rand in van 2 cm.
- Verdeel de yoghurtsaus over het deeg binnen de rand.
- Verdeel de geroosterde bospenen over de saus. Bestrijk de randen van het deeg met het ei. Bak de plaattaart in het midden van de oven voor 15-20 minuten tot het deeg gerezen en gaar is.
Topping
- Plet het korianderzaad. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Hak de koriander fijn.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook, korianderzaad en koriander tot de knoflook lichtgekleurd is. Bestrooi de plaattaart met bospenen voor het serveren met de topping.
- Vegetarische recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Hollandse recepten
- Ovenschotel recepten
- Plaattaart recepten
- Recepten
- Snelle recepten
- Tussendoortjes
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
