Deze plaattaart met geroosterde paprikapuree, witte bonen en worst is makkelijk, verrassend en vooral ontzettend lekker. Ideaal als lunch, bijgerecht of voor op de borrelplank.
Vooruit denken doet wonderen
Een plaattaart is dé perfecte manier om een maaltijd op tafel te zetten die niet veel tijd kost, én erg makkelijk is om te maken. Ik wil niet meteen beweren dat dit een heel snel recept is. Je moet tenslotte wel eerst het deeg maken en wachten tot dat goed gekoeld is. Maar als je een beetje vooruit denkt, kun je dat natuurlijk al eerder maken. Zelfs in grotere batches en het dan fijn in de vriezer bewaren in porties.
De smakelijke eenvoud van deze plaattaart
Ik maakte het deeg zelf, maar wil je het jezelf nog makkelijker maken…? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klaar hartig taartdeeg kopen!
Van de geroosterde paprika’s maak ik een heerlijke puree. Dit doe ik handig met een hakmolen of keukenmachine. De witte bonen en stukjes worst geven het gerecht een hartige bite. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om het vega te maken. Laat de worst dan weg of vervang deze met een vegetarische versie.
Ik ben dol op plaattaarten en heb al meerdere variaties gemaakt, zoals courgette plaattaart met roomkaas, Parmezaanse kaas en knoflook en plaattaart met zalm en spinazie.

Plaattaart met geroosterde paprikapuree, witte bonen en worst
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 1 tl fijn zout
- 7 g gedroogde gist
- 3 el olijfolie
- 1 gele paprika en 1 oranje gehalveerd, zaadlijsten eruit
- 40 g crème fraîche
- 165 gram reuzen witte bonen uitgelekt
- 100 g droge worst bijv. salami of fuet, in plakjes
- snuf zeezoutvlokken
- 1 tl roze peperkorrels
- ½ bosje basilicum blad grof gescheurd (optioneel)
Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een ruime kom. Doe het zout aan de ene kant in de kom en de gist aan de andere kant. Voeg onder rustig kneden 150 ml lauwwarm water en 2 eetlepels olijfolie toe aan je bloemmengsel. Kneed het goed door gedurende 10 minuten en laat het daarna 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm intussen de oven voor op 220 ˚C. Wrijf de gele paprika’s in met de overgebleven 1 eetlepel olijfolie. Leg ze met de bolle kant naar boven op een bakplaat en rooster en blaker ze in circa 25 minuten in de oven.
- Laat ze 5 minuten in een afgesloten kom uitdampen en haal vervolgens het velletje eraf. Pureer in een hakmolentje of keukenmachine tot een gladde puree.
- Bekleed een zeef met kaasdoek. Schep de paprikapuree in het kaasdoek en laat uitlekken zolang het deeg rijst.
- Zodra het deeg gerezen is, verwarm je de oven weer voor op 220 ˚C.
- Rol het deeg uit op een bakplaat. Bestrijk eerst dun met de crème fraîche, daarna met de gele paprikapuree. Verdeel de witte bonen en droge worst over de deegbodem en bestrooi met de zeezoutvlokken en de roze peperkorrels. Bak de plaattaart 10-15 minuten in de oven.
- Snijd voor het serveren in stukken en bestrooi eventueel met het basilicumblad
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.