Brunch recepten

Makkelijke plaattaart met zalm en spinazie

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 minuten
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

Deeg

300 gram bloem

150 gram boter

1 ei

4-5 el koud water

Topping

400 gram verse spinazie

200 gram ricotta

100 gram gerookte zalm

1 biologische citroen (gewassen)

15 gram dille

Zonnebloemolie

Peper en zout

Sharing is caring!

Makkelijke zondagmaaltijd

Ik hou van uitgebreide maaltijden, gedeeld met familie en vrienden. Maar soms is het fijn om een recept te hebben wat lekker makkelijk is en een echte ‘crowd-pleaser’.

Ik wil niet meteen beweren dat dit een heel snel recept is. Je moet tenslotte wel eerst het deeg maken en wachten tot dat goed gekoeld is. Maar als je een beetje vooruit denkt kun je dat natuurlijk al eerder maken. Zelfs in grotere batches en het dan fijn in de vriezer bewaren in porties. Dan zit je nooit zonder als je ineens bedenkt dat je deze plaattaart met zalm en spinazie wilt maken.

Plaattaart met spinazie en zalm

Je kunt deze plaattaart natuurlijk beleggen met van alles wat jij lekker vindt. In dit geval koos ik voor mijn favoriete combinatie van ricotta met een vleugje citroen, mooie gerookte zalm en uitgebakken spinazie.

De topping doe je er pas op nadat de bodem is gebakken. Maar wil je wat anders dan kun je de bodem ook beleggen met kaas, tomaat of wat anders en meebakken in de oven. Let wel op dat het geheel niet te nat wordt. Je wilt geen bodem die klef en ongaar is.

Plaattaart met spinazie en zalm

Plaattaart met spinazie en zalm

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 55 minuten

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • 4-5 el koud water

Topping

  • 400 gram verse spinazie
  • 200 gram ricotta
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 biologische citroen (gewassen)
  • 15 gram dille
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Instructies

    Meng in een kom bloem, boter, ei, een snufje zout en water. Kneed tot een stevig deeg, als het te droog is kan er een eetlepel water bij. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
    Verwarm de oven voor op 200°C.
    Verhit een beetje zonnebloemolie in een pan en bak de spinazie met peper en zout rustig tot het geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet en knijp het laatste water er uit.
    Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik. Vouw de randjes om, druk aan met een vork en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak het deeg 20 minuten in de oven.
    Meng de ricotta met de geraspte schil van de citroen. Haal de bodem uit de oven, smeer de ricotta over het deeg, leg de spinazie er op en bak de taart nog 5 minuten in de oven.
    Leg de zalm op de taart, pluk de dille en strooi er over.

Nog meer lekkers