Het geheim van lekkere pisang goreng? Overrijpe, zwarte bakbananen! Want hoe rijper, hoe romiger. Deze pisang goreng is sowieso onweerstaanbaar, want ik doe A) koffie door het beslag B) ik kleed ‘m aan met kokos–ijs waardoor je een warm-koud effect krijgt en C) gaat er een kruidige siroop van palmsuiker met een kick van gember over. Zeg daar maar eens nee tegen…
Wat is pisang goreng?
Pisang goreng, letterlijk ‘gebakken banaan’ in het Indonesisch, is een geliefde snack uit de Indonesische en Maleisische keuken. Rijpe bakbananen worden ondergedompeld in een luchtig beslag en vervolgens goudbruin gefrituurd tot ze een waanzinnige knapperigheid krijgen. De toevoeging van espressopoeder aan het beslag geeft dit traditionele recept een spannende twist, waardoor de smaak nóg intenser wordt.

Knapperig, romig en onweerstaanbaar
De combinatie met kokos-ijs maakt het geheel hemels: de zijdezachte textuur en frisse kokossmaak vormen het perfecte tegenwicht voor de warme, krokante banaan. Alsof je een tropisch briesje proeft bij elke hap! De diepe, karamelachtige zoetheid van de palmsuikersiroop met een vleugje gember tilt het dessert naar een hoger niveau. Elke component in dit gerecht heeft een functie, en samen zorgen ze voor een magische smaakexplosie.
Waar wacht je nog op? Duik de keuken in en tover dit tropische genot op tafel. Het krokante van de banaan, de romigheid van het kokos-ijs en de diepe zoetheid van de palmsuiker maken dit een dessert om je vingers bij af te likken. Eén hap en je waant je direct op een zonovergoten strand in Bali.

Pisang goreng met kokos-ijs en palmsuikersiroop
Ingrediënten
- 200 gr Javaanse suiker (van die donkerbruine cilindervormige suiker van de toko)*
- 3 cm gember geschild
- 2 zeer rijpe bakbananen
- zonnebloemolie, om te frituren
- 100 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 4 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 stick espressopoeder
- snuf zout
- 1 ei
- 100 ml ijskoud bruiswater
- 1 limoen sap en rasp
- kokos-ijs (vanille-ijs, groene thee-ijs of sesam-ijs kunnen ook)
- *Je kunt ook kant-en-klare palmsuikersiroop kopen bij de toko of de Aziatische supermarkt.
Bereidingswijze:
- Snijd de suiker in plakken en doe in een pannetje met 100 ml water. Laat de suiker op laag vuur smelten tot een dikke siroop. Rasp de gember op een fijne rasp boven de pan en meng door de suiker. Neem van het vuur.
- Pel de bananen en snijd ze overdwars doormidden en vervolgens weer in drie stukken.
- Verhit een ruime hoeveelheid olie in een frituurpan of wok tot 180 graden.
- Maak het beslag: zeef de bloem en het bakpoeder boven een ruime kom. Voeg de suiker, het kaneelpoeder, het espressopoeder en een snuf zout toe. Roer het ei en het ijskoude bruiswater er fluks door. Doop de banaanstukken met een tang of een vork in het beslag en frituur ze in porties in een paar minuten bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de nog warme pisang goreng met een bol ijs en de palmsuikersiroop. Knijp wat limoensap uit over de beignets en bestrooi het geheel met limoenrasp.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.