Perentaart – herfst op je bordje


Ze zijn nu op hun best, de peren zijn in ‘t seizoen!


En even over peren gesproken—waarom zou je nú perentaart moeten maken? Simpel. Peren zijn echte herfsthelden. Ze worden rond deze tijd geoogst en zijn op hun allerlekkerst. 


Er is geen beter moment om perentaart te maken dan nu, in de herfst. Peren zijn op dit moment op hun allerbest: sappig, zoet en perfect rijp. De zomerzon heeft ze vol smaak laten rijpen, en nu zijn ze dé ultieme toevoeging aan je bakrepertoire. Het enige waar je op moet letten, is dat je ze precies op tijd gebruikt. Te vroeg en je bijt je een tand uit, te laat en je hebt een bak vol moes. Maar heb je die perfecte peer te pakken? Dan kan het feest beginnen!


Peren: de vergeten herfsthelden


In tegenstelling tot appels, hebben peren zo’n mooie, zachte zoetheid die perfect werkt in taart. Ze geven dat beetje frisheid en sap dat elke hap net dat tikkie extra smeuïg maakt. Ze zijn zoet, maar niet té, en hun sappige textuur zorgt ervoor dat elke hap van je perentaart heerlijk smeuïg is. En laten we eerlijk zijn, appels krijgen altijd de spotlight in de herfst, maar peren verdienen nét zoveel liefde. 


Welke perensoort kies je voor je perentaart?


Niet elke peer is gelijk, en dat geldt zeker voor je perentaart. Kies je voor de klassieke conference peer? Die is sappig en zoet, en smelt bijna weg in je taart. Perfect dus als je van een zachte, romige bite houdt. Maar dan heb je ook nog stoofperen, die stevig blijven en een mooie diepe smaak geven, vooral als je ze even van tevoren stoofpot-ready maakt (ja, zelfs voor taart!). En kweeperen? Die zijn iets minder gangbaar, maar als je ze kunt vinden, zijn ze een absolute gamechanger. Ze geven je perentaart een bloemige, subtiele twist en net wat meer bite. Kortom, er is een peer voor iedere taartliefhebber!

Zo maak je de lekkerste perentaart

Je kunt het perentaartje maken door de peer in plakjes te snijden en die te verwerken in het beslag of je kunt ervoor kiezen om de peer schoon te maken en dan door de helft te snijden. Dat geeft een leuk effect zoals je ziet op de foto, maar eerlijk is eerlijk: het eet makkelijker als je ze in plakken snijdt.

Perentaart
Totale tijd1 uur

Perentaart – herfst op je bordje

4.38 van 29 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 4 grote peren
  • 1 citroen
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr suiker
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille essence
  • snufje zout
  • slagroom
  • poedersuiker

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Schil de peren en snijd in plakken. Besprenkel met een beetje van het citroensap tegen verkleuren.
  • Meng zelfrijzend bakmeel met suiker en zout en roer melk, citroensap + rasp, eieren, olie en vanille erdoor tot een glad beslag.
  • Vet een ondiepe taartvorm of een flanvorm (niet met een losse bodem want dan loopt het eruit) in met boter of olie en giet het beslag erin. Leg de plakken peer dakpansgewijs in het beslag.
  • Bak 45-50 minuten tot de taart goudbruin is en gerezen.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met slagroom.

Tip!

Alternatief voor de peer in plakken is om de peer door de helft te doen en die in het beslag te drukken zoals ik gedaan heb hier. Dat ziet er wel tof uit, maar beide versies kan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 569kcalKoolhydraten: 74gProteine: 13gVet: 26gVerzadigde vetten: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 104mgNatrium: 453mgKalium: 378mgVezels: 7gSuiker: 43gVitamine A: 399IUVitamine C: 22mgCalcium: 198mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Perentaart
Totale tijd1 uur

Perentaart – herfst op je bordje

4.38 van 29 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 4 grote peren
  • 1 citroen
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr suiker
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille essence
  • snufje zout
  • slagroom
  • poedersuiker

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Schil de peren en snijd in plakken. Besprenkel met een beetje van het citroensap tegen verkleuren.
  • Meng zelfrijzend bakmeel met suiker en zout en roer melk, citroensap + rasp, eieren, olie en vanille erdoor tot een glad beslag.
  • Vet een ondiepe taartvorm of een flanvorm (niet met een losse bodem want dan loopt het eruit) in met boter of olie en giet het beslag erin. Leg de plakken peer dakpansgewijs in het beslag.
  • Bak 45-50 minuten tot de taart goudbruin is en gerezen.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met slagroom.

Tip!

Alternatief voor de peer in plakken is om de peer door de helft te doen en die in het beslag te drukken zoals ik gedaan heb hier. Dat ziet er wel tof uit, maar beide versies kan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 569kcalKoolhydraten: 74gProteine: 13gVet: 26gVerzadigde vetten: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 104mgNatrium: 453mgKalium: 378mgVezels: 7gSuiker: 43gVitamine A: 399IUVitamine C: 22mgCalcium: 198mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.38 from 29 votes (28 ratings without comment)