Palak paneer: een typisch Indiaas curryrecept van spinazie en verse kaas. Een verrassende maaltijd, supermakkelijk, en heel erg smaakvol.
Palak paneer
‘Palak’ in Hindi is de vertaling voor spinazie en paneer is een zachte kaas, gemaakt van koemelk. ‘Palak paneer’ is dan ook simpelweg een gerecht van spinazie en kaas. Voor dit gerecht kies ik spinazie uit de diepvries, maar kun je natuurlijk ook verse bladspinazie in huis halen. De paneer-kaas in dit gerecht lijkt qua structuur en smaak een beetje op tofu, maar deze is nog wat zachter en romiger. Paneer is een goede toevoeging aan curry en is een prima vleesvervanger.
Spinazie en kaas zijn een ontzettend goede combinatie. Na dit gerecht nog niet overtuigd? Proef dan ook eens mijn spinaziesalade met biet en geitenkaas.
Garam masala
Zoals in elke goede curry kunnen kruiden en specerijen natuurlijk niet ontbreken. In dit gericht kies ik voor garam masala. Dit is een mix van geroosterde specerijen uit de Indiase keuken. Deze mix bestaat onder andere uit: komijn, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, venkelzaad, koriander, mosterdzaad en kaneel. Garam masala zorgt voor net dat beetje extra smaak, en geloof mij: die wil je niet missen.

Palak paneer: spinazie met knapperige Indiase kaas
Ingrediënten
- 750 g bladspinazie diepvries, ontdooid
- 4 el zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl garam masala
- 4 tenen knoflook gehakt
- 3 cm gemberwortel geraspt
- 1 groene chilipeper heel
- 225 g paneer of evt. halloumi in blokjes
- 50 ml slagroom
- sap van ¼-1/2 citroen
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Stort de ontdooide bladspinazie in een bolzeef en laat uitlekken. (Je hoeft de spinazie niet uit te knijpen.)
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok. Voeg de ui, koriander, komijn en garam masala toe en fruit de ui 5 minuten op laag vuur. Bak de knoflook, gember en groene chilipeper 1 minuut mee.
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de paneer op hoog vuur in enkele minuten rondom bruin aan.
- Voeg de spinazie toe aan de wok, breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Voeg de paneer en de slagroom toe en warm nog enkele minuten door. Breng de palak paneer op smaak met citroensap en zout en peper. Lekker met rijst of naan.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.