Paashaas kaasbroodjes voor Pasen

Paashazen

Pasen is een feestdag die in het Christendom gevierd wordt, ter herdenking van Christus’ verrijzenis. Meestal betekent dit dat we samenkomen met familie en vrienden voor een paasbrunch en je een hoop eieren versiert en eet. Opvallend is dat de haas of het konijn vaak gelinkt wordt aan Pasen, maar waarom eigenlijk?

Als je in de geschiedenis duikt, kom je er al snel achter dat konijnen symbool staan voor vruchtbaarheid – dat komt natuurlijk omdat ze zich ontzettend snel kunnen voortplanten in grote aantallen. Ze staan dus in feite symbool voor het nieuwe leven – en daar draait deze dag natuurlijk om. Daarnaast geloofde men dat konijnen geluk brachten en kwade geesten konden afweren. Uiteindelijk werd het daarom een krachtig symbool voor Pasen. Het kon dus ook niet anders dan dat mijn paasbroodjes de vorm hebben van een gezellige paashaas!

Cheesy bites

Waar we normaal tijdens Pasen veel zoet op tafel zetten, maak ik graag ook iets hartigs. Zo maak ik deze broodjes met kaas en een gekookt eitje. Want na al die chocolade ben ik wel toe aan een stukje kaas of in dit geval een broodje met heel veel kaas van Uniekaas. In principe kun je deze broodjes in elke vorm maken en hoeven ze ook niet alleen tijdens Pasen op tafel te staan. Gewoon als rondje zijn ze elk weekend een feest. Het vergt even wat werk aangezien je het brood helemaal zelf maakt, maar het is een heerlijk klusje om met het hele gezin te doen. Dus ready, steady, tijd om te bakken!

paas kaasbroodjes miljuschka deeg
Paashaasjes Uniekaas x Miljuschka 4
Totale tijd2 uur

Paashaasjes Uniekaas

4.60 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4
  • 7 gr gedroogd gist
  • 1 tl suiker
  • 160 ml lauwwarme melk
  • 300 gr patentbloem
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr jong belegen Uniekaas
  • 12 kleine rozijnen
  • 4 gekleurde eieren ongekookt
  • 1 ei geklutst

Bereidingswijze: 

  • Rasp 50 gr kaas voor het deeg en de topping met een middelfijne rasp.
  • Voeg de suiker en gist toe aan de warme melk en laat 10 minuten staan.
  • Meng 50 gram van de geraspte kaas met de bloem en voeg het melkmengsel toe. Meng dit met een (staande) mixer met deeghaak en voeg de olie en het zout toe.
  • Kneed 8-10 minuten tot dat er een soepel deeg ontstaat.
  • Vet een kom in met olie, maak een mooi bolletje van het deeg en plaats daarna in de kom. Dek af en laat ongeveer een uur rijsen op een warme plek tot het verdubbeld is in volume.
  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel in 4 gelijke stukken (ongeveer 140 gr per stuk), bol de stukken op en laat nog even 5 minuten afgedekt rusten.
  • Neem 1 van de bolletjes en rol deze uit tot een ovaal van ongeveer 15 cm. Snijd met een scherp mes in het midden (in de lengte) het deeg 4 cm in, dit worden de oren. Snijd aan de linker- en rechterkant van de snede die je net gemaakt hebt, ongeveer 1 cm breed, een beetje schuin naar beneden net zo lang als de middensnede. Snijd daarna schuin naar beneden richting de buitenzijde van het deeg en stop op 1cm breed, een beetje schuin naar beneden net zo lang als de middensnede. Snijd daarna schuin naar beneden richting de buitenzijde van het deeg en stop op 1c, voor de rand van het deeg (zie foto voor de duidelijkheid), zodat de armen van de haas ontstaan.
  • Leg een ei op de 'buik' van de paashaas en vorm de armen om het ei heen. Druk goed aan. Maak met 3 rozijnen een gezichtje, net onder de oren. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal het proces met de andere deegballetjes.
  • Dek goed af en laat de haasjes 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190℃.
  • Kerf met een satéprikker de snorharen van de haasjes en bestrijk ze daarna met het geklutste ei. Bestrooi de armen van de haasjes met de rest van de kaas.
  • Bak in 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Side note: de meeste gekleurde eieren koop je gekookt, deze kun je zeker ook gebruiken! Je ei zal wel wat harder gekookt zijn dan als je ongekookte eieren gebruikt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.