Ossobuco alla Milanese: comfortfood met klasse
Er zijn van die gerechten die je hart verwarmen nog vóórdat je de eerste hap hebt genomen. Ossobuco alla Milanese is er zo eentje. Een Italiaanse klassieker die ruikt naar gezelligheid, naar langzaam sudderen, naar liefde in de pan. Zie je het al voor je? Malse runderschenkels die uit elkaar vallen van tederheid, een rijke saus met wijn en groenten, en dan die warme aardappelpuree erbij. Dat is de magie van Milaan op je bord.
Recept ossobuco
Dit is geen doordeweekse snelle hap, en dat is juist het mooie eraan. Ossobuco vraagt om aandacht. Om het soort liefde dat je proeft. Terwijl de oven z’n werk doet, vult je keuken zich met de geur van gebakken ui, rozemarijn en rode wijn. De runderschenkels garen langzaam in een rijke bouillon, waardoor het vlees boterzacht wordt en de saus vol, rond en diep van smaak.
Laat je niet afschrikken door de tijd: dit gerecht maakt zichzelf. Jij hoeft alleen af en toe even in de pan te gluren (en misschien een glaasje wijn in te schenken voor jezelf).
Italiaans recept
Zoals ik zou zeggen: goede ingrediënten doen het werk voor je. Kies dus voor mooie runderschenkels met flink wat merg, want dat merg geeft die typische romige diepte aan de saus. De combinatie van wortel, bleekselderij en ui, de heilige drie-eenheid van de Italiaanse keuken die zorgt voor een rijke, aardse basis. En die lepel tomatenpuree? Dat is de geheime smaakversterker die alles bij elkaar trekt. Even aanbakken tot het net dat diepbruine kleurtje krijgt: dat is waar de magie begint. Alles wat aan de bodem kleeft, neem je straks mee in de saus. Niks weggooien, alles gebruiken!

Romige aardappelpuree
Bij Ossobuco hoort iets zachts en romigs om al die rijke smaken op te vangen, en wat is er beter dan een klassieke, fluweelzachte aardappelpuree? Met een beetje boter, een scheutje melk en een snufje zout krijgt de puree precies de juiste textuur: luchtig, maar toch vol en smeuïg. Schep een royale lepel onder het vlees en laat de saus eroverheen lopen. Elke hap wordt zo een perfecte balans van zacht, rijk en hartverwarmend. Een eenvoudige toevoeging, maar oh zo cruciaal voor dat ultieme comfortfood gevoel.
Serveer deze Ossobuco met liefde
Na die anderhalf tot twee uur in de oven is je Ossobuco precies goed: het vlees laat bijna vanzelf los van het bot en de saus glanst verleidelijk in de pan. Zet de braadpan gewoon midden op tafel. Geen gedoe, gewoon lekker samen lepelen en scheppen. Schep eerst een goede lepel aardappelpuree onderop, hierna de jus met de runderschenkel eroverheen. Even mengen, even ruiken, even stil zijn. Dat is het moment waarop iedereen weet: dit is comfortfood op z’n best.
Serveer het met een smeuïge aardappelpuree, een simpele pasta of zelfs met een stuk knapperig brood om die heerlijke saus op te deppen. En mocht er iets overblijven (al is de kans klein): het stoofvocht is de volgende dag een waanzinnige pastasaus.

Ossobuco alla Milanese
Benodigdheden
- Braadpan
- koekenpan
- rasp
Ingrediënten
- 50 gr bloem
- 4 kalfsschenkels á 250 gr
- Olijfolie
- 3 uien gesnipperd
- 3 flinke wortels Ca. 300 gr, geschild in stukjes
- 4 stengels bleekselderij in dunne boogjes
- 4 tenen knoflook
- 1 takje rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree á 70 gr
- 100 ml rode wijn
- 25 gr roomboter voor door de jus
- 400 ml groentebouillon
Bereidingswijze:
- Strooi de bloem op een bord en wentel de runderschenkels erdoor. Verhit een plas olijfolie in een grote koekenpan en bak de schenkels per 2 aan beide kanten diep donkerbruin. Die bruining geeft namelijk veel smaak aan de stoof. Kruid tijdens het bakken het vlees met zout, peper en nootmuskaat.
- Je kunt intussen al starten met de rest van de stoof (maar houd een oogje op het vlees). Verwarm de oven voor tot 150°C. Verhit een laagje olijfolie in de braadpan. Bak de uien in 5 minuten glazig met wat zout. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog eens 5 minuten. Vooral de wortel mag wel wat kleur krijgen. Pers de knoflook boven de pan en roer met de rozemarijn en de tomatenpuree door het groentemengsel. Blus af met de rode wijn en schraap daarbij de aanbaksels van de bodem. Schenk de bouillon erbij en leg de schenkels erin. Zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk onder het vochtoppervlak liggen. Leg het deksel op de pan en zet 1 ½ – 2 uur in de oven tot het vlees botermals is.
- Als het vlees na 1 ½ – 2 uur botermals is haal je de braadpan uit de oven doe je hierbij de roomboter, even goed mengen en je maaltijd is klaar. Serveer met een smeuïge aardappelpuree. Eetsmakelijk!
Tip!
- Recepten
- Feestdagen recepten
- Hoofdgerechten
- Italiaanse recepten
- Kerst hoofdgerechten
- Ovenschotel recepten
- Ovenschotels
- Stoofschotel recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken
- Winter

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka