Open soesjes met frambozenjam

Deze open soesjes met frambozenjam zijn fris, feestelijk en ook nog eens erg leuk om te maken. Een beetje bewerkelijk en het recept heeft flink wat stappen, maar geloof me: jij kan dit!

Soezendeeg

Het geheim van perfect soezendeeg zit ‘m in de combinatie van vocht en hitte. Doordat het deeg eerst op het vuur wordt ‘gare gemaakt’ en daarna flink rijst in de oven, krijg je die karakteristieke luchtige binnenkant. Dit maakt soesjes ideaal om te vullen met allerlei lekkers. In dit geval kiezen we voor frambozenjam, die met haar frisse, fruitige smaak een heerlijk contrast vormt met de boterige, knapperige soesjes.

Perfect voor elke gelegenheid!

Deze open soesjes zijn niet alleen lekker, maar ook een plaatje om te zien. Bestuif ze met een beetje poedersuiker, garneer met verse frambozen of voeg een toef slagroom toe voor de ultieme finishing touch. Serveer ze bij een high tea, als elegant dessert na een etentje of gewoon als verwenmomentje voor jezelf.

Wil je echt uitpakken? Maak een torentje van soesjes en drizzle er wat gesmolten chocolade overheen. Zo zet je in een handomdraai een indrukwekkend dessert op tafel!

Klaar om te bakken? Dit recept wordt gegarandeerd een nieuwe favoriet!

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

open soesjes
Totale tijd2 uur

Open soesjes met frambozenjam

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 stuks

Voor op de soezen

  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • 60 g suiker
  • 60 g bloem

Soezenbeslag

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 4 eieren

Crème Chantilly:

  • 1/2 vanillestokje
  • 500 ml slagroom met vetpercentage van minstens 35%
  • 50 g poedersuiker
  • 1 blaadje gelatine

Frambozenjam

  • 25 g poedersuiker
  • 4 g maizena
  • 100 g frambozen

Bereidingswijze: 

Deeg voor op de soezen

  • Je maakt eerst het deeg wat bovenop de soesjes komt. Dit moet namelijk in de vriezer een beetje uitharden dus handig om hier mee te beginnen. Hiervoor meng je de boter met de suiker in de keukenmachine tot een romige massa. Voeg de bloem toe en maak hier een deeg van. Rol het dun uit tussen twee stukken bakpapier en leg dit zo in de vriezer om hard te worden.

Soezendeeg

  • Verwarm de oven voor op 210˚C. Doe de melk, boter en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Haal de pan nu van het vuur en meng de bloem erdoor. Roer dit met een houtel lepel tot er een bal deeg ontstaat. De pan gaat nu weer terug op het vuur en je verwarmd de deegbal al roerend tot er wat vet uit het deeg komt en het deeg gaat glimmen.
  • Haal de pan opnieuw van het vuur en doe nu een voor een de eieren erbij. Roer na elk ei goed alles door met een garde. Pas als het ei helemaal is opgenomen voeg je de volgende toe.
  • Bereid een spuitzak met een grote gladde spuitmond voor. Je spuit bolletjes van ongeveer 4 cm breed op de bakplaat. Probeer ze allemaal gelijk te houden en hou ruimte tussen de soezen want het loopt nog iets uit in de oven.
  • Haal ondertussen ook het uitgeharde deeg uit de vriezer en steek hier rondjes uit met een stekertje van 4 cm. Leg op elke soes een rondje. Bak ze vervolgens in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot ze mooi gerezen zijn en goudbruin zijn geworden.
  • Laat de soezen helemaal afkoelen voor je ze verder verwerkt.

Crème Chantilly

  • Voor de vulling van de soesjes doe je de slagroom met de vanille in een ijskoude kom (handig als die even in de vriezer heeft gestaan) Klop de slagroom tot zachte pieken. Voeg nu de poedersuiker toe en klop de slagroom tot deze mooie stijve pieken heeft.
  • Neem een bak met koud water en wel hier het gelatineblaadje in voor 5 minuten. Zet een klein steelpannetje op het vuur. Zet vast een bakje klaar met 2 el van de slagroom. Knijp nu de gelatine uit en smelt dit in het pannetje. Haal meteen van het vuur en laat het zeker niet te heet worden. Het hoeft alleen te smelten. Giet het meteen bij de 2 el slagroom in het kommetje en meng het even door. Doe dit dan meteen bij de rest van de slagroom en meng het even goed door.
  • Doe de crème in een spuitzak met een kartelmondje maat 10. Leg de spuitzak tot gebruik in de koeling. Dan wordt de slagroom mooi stijf.

Frambozenjam

  • Om de frambozenjam te maken meng je de maïzena met de suiker. Meng het zetmeel met de suiker. Pureer de frambozen en haal door een zeef om de pitjes te verwijderen. Meng het suiker/maizenamengsel met de frambozen. Stort het uit op een platte plaat of bord en laat het zo volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld gebruik je een garde om het even goed door te kloppen tot een glad geheel.

Opbouw

  • Om de soesjes te bouwen snij je met een scherp mesje de bovenkant van de soesjes eraf. Je doet nu eerst een beetje van de frambozenjam erin en daarop spuit je een mooie rozet van de crème Chantilly. Zet als laatste het deksel op de soes en serveer meteen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.