Met deze twist op de klassieke broodpudding begin jij het nieuwe jaar in ieder geval vast feestelijk!
Oliebollenbrood
Oliebollenbrood is inmiddels een grote favoriet hier in huis. Het is niet alleen de ideale manier om leftover oliebollen op te maken, het is ook een heerlijk makkelijk dessert. Of ontbijt! Waar jij zin in hebt. Het is wel vrij machtig, dus wil je het als dessert serveren hou daar dan rekening mee.
Ik gebruikte voor dit oliebollenbrood 6 oliebollen. Heb je meer oliebollen over, pas daar dan even andere hoeveelheden van dit recept bij aan en controleer ook altijd even of je het juiste formaat ovenschaal gebruikt.
Benieuwd wat ik nog meer maakte met leftovers? Bekijk eens dit recept voor leftover turkey sandwich. Ook heerlijk!


Oliebollenbrood
Ingrediënten
- 6 oliebollen met krenten
- 400 ml melk
- 3 el custardpoeder
- 100 g suiker
- 80 g rozijnen
- 2 eieren
- 1 rode appel
- 1,5 tl kaneelpoeder
- Boter om in te vetten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
- Schil de appel, snijd doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd in plakjes van ca 0,5 centimeter.
- Klop met een garde, in een mengkom de suiker en eieren los. Klop daarna de custard- en kaneelpoeder erdoor. Schenk de melk erbij en klop door elkaar.
- Snijd de oliebollen in plakken van 1 centimeter en laat ze 5 minuten in het eiermengsel weken.
- Leg 1 laagje oliebollenplakken in de cakevorm en druk ze goed aan. Maak hierop een laagje van de appelplakjes. Leg daar weer 1 laagje oliebollenplakken op en druk opnieuw goed aan. Leg er weer een laagje appelplakjes op. Verdeel de laatste oliebollenplakken over de appels. Schenk het resterende eimengsel in de cakevorm erbij.
- Zet de cakevorm 60-75 minuten in de oven en bak het oliebollenbrood goudbruin. Het eimengsel moet volledig gestold zijn. Haal de cakevorm uit de oven en laat volledig afkoelen. Snijd los door een mes langs de randen te halen. Stort het Oliebollenbrood uit de vorm.
- Tip: dit brood is een variant op een broodpudding en hoort een beetje klef te zijn vanbinnen. De buitenkant wordt heerlijk knapperig. Laat het brood ook echt helemaal afkoelen, het kan anders gemakkelijk uit elkaar vallen.
- Recepten
- Brood recepten
- Feestdagen recepten
- Hollandse recepten
- Oud en nieuw recepten
- Wereldkeuken
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.