Nduja, de pittige Italiaanse worst: ik ben er gek op! Het liefst smeer ik ‘m echt óveral op. In dit artikel vertel ik je alles over deze verrukkelijke worst.
Wat is ‘nduja?
‘Nduja is een pittige smeerbare worst uit Calabrië, Zuid-Italië. Van origine werd het product gemaakt van restanten varkensvlees, en was het daardoor vooral geschikt voor de arme delen van de bevolking. Tegenwoordig maken ze de worst van hoge kwaliteit varkensvlees in combinatie met zout, vet en zongedroogde rode pepers. Kortom: een natuurlijk, product zonder kunstmatige toevoegingen.
Al deze ingrediënten worden gekneed tot een zachte substantie, en vervolgens in darmen geperst. Hierna wordt de worst licht gerookt en vervolgens gedroogd. De droogtijd kan verschillen van twee weken tot wel een jaar. Dit proces is vergelijkbaar met dat van wijn of kaas: hoe langer je het laat liggen/rijpen, hoe beter de smaak. Bij de worst is dit precies hetzelfde: hoe langer deze gedroogd is, hoe intenser (en vaak ook pikanter) de smaak.
De krachtige smaak van ‘nduja
Zoals hierboven vertelt, wordt ‘nduja gemaakt met pepers. De smaak van deze worst is dan ook redelijk pittig, maar hangt vooral af van het soort pepers. Ben je niet zo’n pikante eter? Dan zal je de worst zeker als behoorlijk pittig ervaren. Ik ben er dol op: ‘nduja heeft echt een ongeëvenaarde smaak, en is de perfecte toevoeging aan allerlei Italiaanse gerechten.
Zo gebruik je ‘nduja
‘Nduja is dus wel even wat anders dan een droge worst voor op de borrelplank. Hier in Nederland is het vooral verkrijgbaar in potjes, wat het smeren extra makkelijk maakt. Met deze pittige smeerworst kun je natuurlijk een broodje of toastje besmeren, maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Gebruik het bijvoorbeeld op je pizza‘s, of verwerk het in je pasta(saus).
Een kleine tip: vind je het gerecht toch te pittig? Combineer het dan met een romige ricotta of zachte buffelmozzarella, of voeg er wat olijfolie aan toe.
Waar koop je ‘nduja?
Je koopt de worst bij de betere Italiaanse deli’s, maar tegenwoordig kun je ‘m zelfs vinden bij de Albert Heijn en andere supermarkten. Je kunt het product ook online kopen: de webshop van Casabese vind ik persoonlijk een hele prettig.
‘Nduja in actie
Dat deze worst populair is, blijkt wel uit het gebruik van chefkoks en restaurants. Ze zijn hartstikke creatief met de bewerking en verwerking van dit product. Zie hieronder een aantal voorbeelden!
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken