Mil’s tip: Fruit bewaren doe je zo

Kom je bij mij thuis, dan zie je overal fruit. Aan de bomen, in mijn moestuin, in de plukmanden en binnen op de fruitschalen. Maar wist je dat ik het ook in de vriezer en koelkast leg? Fruit is namelijk niet heel lang houdbaar en ik wil er toch echt zo lang mogelijk van kunnen genieten. Van rotte plekken in fruit wordt niemand blij. Daarom leg ik je uit hoe jij het beste jouw fruit kunt bewaren.

fruitplanten uitplanten

Houdbaarheidsdatum checken

Fruit heb je in allerlei soorten, maten en klimaten. Voordat je fruit aanschaft, is het slim om op te zoeken hoelang het fruit ongeveer houdbaar is. Denk maar eens aan peren, bananen en meloen. Zodra deze fruitsoorten geoogst zijn gaat het rijpingsproces nog verder. Vaak kun je ze daardoor nog niet direct eten. Je hebt ook fruit waarbij het rijpingsproces na het plukken direct stopt. Daarbij kun je denken aan frambozen, bramen en aardbeien. Deze fruitsoorten pluk je zodra ze goed zijn. Zo heeft iedere fruitsoort heeft een andere houdbaarheid. Als je weet tot wanneer het fruit houdbaar is, kun je het binnen de juiste tijd verorberen en ga je verspilling tegen.

Conserveren kun je leren

Conserveren, oftewel: je fruit langer goed houden door bacteriën, schimmels, gisten en virussen (micro-organismen) tegen te gaan. Dat klinkt misschien als veel werk of onnodig werk, maar niets is minder waar. Nadat fruit rijp is om gegeten te worden, kan het snel achteruit gaan waardoor het uiteindelijk bederft. De bacteriën, schimmels, gisten en virussen kunnen het bederf proces versnellen. Vooral beschadigd fruit, loopt eerder risico. Dus zie jij een stuk fruit met een klein plekje op jouw fruitschaal? Snijd het plekje er dan af en eet deze als eerste op. Een dag later kan dat kleine plekje ineens gegroeid zijn, waardoor je het stuk weg moet gooien. 

Door jouw fruit op het juiste moment te wassen, kun je het bederf proces vertragen. Leg jouw fruit daarom in een badje van water met backing soda en haal het er naar zo’n 12 minuutjes uit. Het badje spoelt de micro-organismen en pesticiden van jouw fruit. Hierdoor blijft het fruit langer goed. Let wel op: er zijn kwetsbare fruitsoorten die je alleen kunt wassen als je ze daarna ook direct opeet. Bramen, frambozen en perziken hebben bijvoorbeeld maar een klein beschermlaagje. Zodra je deze fruitsoorten wast, verdwijnt dat laagje en worden ze kwetsbaar voor de micro-organismen.

Fruit bewaren

Hoe bewaar je je eten in de koelkast

Wist je dat je bijna al het fruit kunt invriezen? In de vriezer kun je het zo’n 3 maanden bewaren. Belangrijk is dat je het fruit rijp invriest, zo wil je het er namelijk ook uithalen. Houd er ook rekening mee dat fruit minder lekker is nadat je het uit de vriezer haalt. De bite zal een stuk minder zijn. Gebruik ingevroren fruit daarom voor smoothies, sorbetijs, cocktails, baksels, jam of een saus

Wil je het fruit niet invriezen? Dan kun je het fruit het beste in de fruitschaal of koelkast bewaren. Onrijp fruit, wat nog verder rijpt na het oogsten, en tropisch fruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren. Een droge omgeving houdt deze fruitsoorten het langste houdbaar. Voor rijp en zacht fruit geldt juist dat een koude wat meer vochtige omgeving het fruit langer goed houdt. Wel is het slim om het fruit te beschermen tegen teveel vocht. Het inwikkelen in keukenpapier kan daarbij helpen. Oh, en zet je fruitschaal nooit naast een bos bloemen. Je bloemen verwelken dan sneller. 

Bevroren fruit vs vers fruit

Wist je dat bevroren fruit uit de supermarkt meer voedingswaarde bevat dan vers fruit uit de supermarkt? Ingevroren fruit wordt namelijk op het hoogtepunt van de rijpheid geoogst en direct ingevroren. Terwijl het fruit uit de supermarkt na het oogsten nog dagen lang in de supermarkt heeft gelegen. Toch hoeft bevroren fruit niet in alle gevallen gezonder te zijn, omdat er een kans bestaat dat er bepaalde onderdelen van de vrucht zijn verwijderd. Denk maar aan perzik, hiervan wordt het vel vaak verwijderd, terwijl deze vol zit met antioxidanten, vezels en mineralen.

Ook de manier van het bereiden van fruit kan invloed hebben op het aantal voedingsstoffen. Zo kan het verwarmen van fruit bijvoorbeeld voedingsstoffen afbreken, zoals vitamine C. En kan het persen van fruit tot sap het aantal vezels verminderen.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.