Miljuschka’s snelle tips: slagroom kloppen zonder mixer of garde & slagroomijs in 5 min

Slagroom is lekker, vooral als je het zelf maakt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen zelfgemaakte slagroom en slagroom uit een bus? Hoe komt het dat je de slagroom soms kan verpesten tijdens het kloppen? En wat moet ik doen als ik zin heb in taart mét slagroom, maar geen garde of mixer bij de hand heb? Daar ga ik je allemaal antwoord op geven. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je binnen slechts enkele minuten de perfecte dot slagroom, óf heerlijk zelfgemaakt slagroomijs maakt. Dus waar wacht je nog op, keep on reading honey!

Slagroom

Een heerlijke dot slagroom bij jouw taartpunt of dessert, wie houdt er nu niet van?! Romig, luchtig en heerlijk zoet. Zelfgemaakte slagroom heeft vaak een vollere smaak dan de kant-en-klare variant uit de bus. Daarnaast kun je bij zelfgemaakte slagroom zelf bepalen hoeveel suiker je toevoegt, waardoor je de zoetheid kunt aanpassen naar je eigen voorkeur.

De geheime truc 

Het kloppen van slagroom zonder mixer of garde kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Slagroom kloppen zonder garde of mixer kan heel gemakkelijk in een glazen pot. Zorg voor een schone pot, een jampot voldoet bijvoorbeeld prima. Giet er een laagje koude (!) slagroom in. Zorg daarbij dat er genoeg ruimte is voor de slagroom om in volume toe te nemen. Voeg eventueel een beetje poedersuiker toe, draai het deksel goed dicht en schudden maar! Na een minuut of 2-3 is je perfect geklopte slagroom klaar en dat allemaal dankzij jouw goed uitgevoerde shakemethode. Ik zou zeggen: kom maar door met die appeltaart, je hebt hem verdiend.

Een andere truc is om een metalen kom te gebruiken, daar de slagroom in te schenken en de slagroom met een vork op te kloppen. Houdt er wel rekening mee met dat je dit in snelle bewegingen doet. Spierkracht is dus een vereiste! Bij het opkloppen van de slagroom – op wat voor manier dan ook – is het van belang dat je niet te lang doorklopt. Als je te lang blijft kloppen, kan de slagroom overklopt raken en uiteindelijk veranderen in boter. Het is dus van belang om regelmatig te controleren of de slagroom al stijf genoeg is. 

Snel slagroomijs 

Met de shakemethode kun je ook ijs maken! Doe net als bij het kloppen van slagroom de room in een glazen pot met wat suiker en een snuf zout. Hier kun je aan toevoegen wat je ijshart maar begeert: verkruimelde koekjes, gedroogd- of bevroren fruit, chocolade, of vanille-extract bijvoorbeeld). Nu moet je heel hard schudden, best lang ook: een minuut of 3, tot het mengsel in volume is verdubbeld. Het hoeft niet zo dik te worden als geklopte slagroom. Zet de pot 2-3 uur in de vriezer, tot het de textuur van softijs heeft. Niet veel langer, want dan vormen zich kristallen. Je ijs is klaar om te serveren! 

Nog meer tips? Miljuschka’s snelle tips: deeg laten rijzen

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.