Ik wil niet meteen beweren dat dit een heel snel recept is. Je moet tenslotte wel eerst het deeg maken en wachten tot dat goed gekoeld is. Maar als je een beetje vooruit denkt kun je dat natuurlijk al eerder maken. Zelfs in grotere batches en het dan fijn in de vriezer bewaren in porties. Dan zit je nooit zonder als je ineens bedenkt dat je deze plaattaart met zalm en spinazie wilt maken.
Plaattaart met spinazie en zalm
Je kunt deze plaattaart natuurlijk beleggen met van alles wat jij lekker vindt. In dit geval koos ik voor mijn favoriete combinatie van ricotta met een vleugje citroen, mooie gerookte zalm en uitgebakken spinazie.
De topping doe je pas op de plaattaart nadat de bodem is gebakken. Maar wil je wat anders dan kun je de bodem ook beleggen met kaas, tomaat of wat anders en meebakken in de oven. Let wel op dat het geheel niet te nat wordt. Je wilt geen bodem die klef en ongaar is.
Ook lekker: Bladerdeegquiche met courgette

Makkelijke plaattaart met zalm en spinazie
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
Deeg
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 1 ei
- 4-5 el koud water
Topping
- 400 gram verse spinazie
- 200 gram ricotta
- 100 gram gerookte zalm
- 1 biologische citroen gewassen
- 15 gram dille
- Zonnebloemolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Meng in een kom bloem, boter, ei, een snufje zout en water. Kneed tot een stevig deeg, als het te droog is kan er een eetlepel water bij. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een pan en bak de spinazie met peper en zout rustig tot het geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet en knijp het laatste water er uit.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik. Vouw de randjes om, druk aan met een vork en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak het deeg 20 minuten in de oven.
- Meng de ricotta met de geraspte schil van de citroen. Haal de bodem uit de oven, smeer de ricotta over het deeg, leg de spinazie er op en bak de taart nog 5 minuten in de oven.
- Leg de zalm op de taart, pluk de dille en strooi er over.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.