Dit salade recept is er eentje waar je altijd op terug kunt vallen: makkelijk, voedzaam en snel klaar. Deze vegetarische linzensalade met halloumi, aubergine en tahindressing is alles wat je zoekt. Gezond, fris en vullend. Perfect als lunch of als maaltijdsalade bij je diner. Een verrassende, maar verrukkelijke combinatie!
Linzen: een goede vleesvervanger in deze linzensalade
Linzen, peulvruchten met schil die er in vele soorten zijn, bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. De bruine zijn vaak wat zachter en de groene hebben een wat stevige structuur. Linzen bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervangers gebruikt worden. De linzen zorgen in dit recept voor een goed vullende salade!
Tahindressing
Tahin is pasta gemaakt van sesamzaad. Het komt uit het Midden-Oosten en werd voorheen alleen in de Turkse en Midden-Oosterse supermarkten en online verkocht. Tegenwoordig kun je dit ook halen bij de reguliere supermarkten. Je kunt de pasta gebruiken voor een marinade of in zelfgemaakte hummus. In dit recept maak ik er een dressing voor de linzensalade van. Als je dit sausje eenmaal hebt geproefd, dan wil je niets anders meer!
Halloumi: een Griekse kaas
In dit recept gebruik ik halloumi. Een populaire kaassoort met een hele interessante eigenschap. Deze ongerijpte kaas van geiten- en schapenmelk smelt namelijk bijna niet! Je kunt de kaas daardoor ideaal bakken, grillen en frituren. Er zal dan een lekker knapperig en krokant laagje ontstaan. Je kunt de kaas verwerken in zo’n linzensalade zoals deze, maar ook gebruiken als vleesvervanger in andere gerechten.
Ook lekker: Quinoa salade met halloumi, pecannoten en radijs!

Linzensalade met halloumi, aubergine en tahindressing
Ingrediënten
- 2 grote aubergines in blokjes van 2 cm
- olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 teen knoflook geperst
- 1 el tahin
- 3 takjes munt blad fijngehakt
- 1 blik linzen 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 250 g halloumi in plakjes
- 1/4 bosje peterselie gehakt
Bereidingswijze:
- Bak de aubergine in een anti-aanbakpan in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de olijfolie.
- Mix in een grote kom het citroensap, de knoflook, de tahin en de fijngehakte munt met een paar lepels olijfolie tot een dressing. Schep de linzen en aubergine erdoor.
- Bak de plakjes halloumi in enkele minuten per kant goudbruin in een antiaanbak- of grillpan. Schep op het laatste moment de peterselie door de auberginesalade en serveer met de plakken halloumi erop.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Bijgerechten
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Lunch recepten
- Maaltijdsalade recepten
- Turkse recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.