Lemon meringue cheesecake

Het leven moet je vieren en daar hoort nu eenmaal een lekkere cheesecake bij. Vandaag stel ik je voor aan een van de meest lekkere baksels ooit: mijn lemon meringue cheesecake. De combinatie van het zure van de citroen, het romige van de vulling én het luchtige van de meringue is next level lekker. Er is iets magisch aan deze taart. Of je nu een zoetekauw bent of gewoon geniet van de verfrissende smaak van citroen, de cheesecake is simpelweg onweerstaanbaar. Je moet eigenlijk gewoon even proeven. 

Lemon meringue cheesecake

Wist je dat citroen en taart ontzettend goed samengaat? Dit recept bewijst dat maar weer. Het maken van deze lemon meringue cheesecake is easy. Moeilijk doen, daar houd ik namelijk niet van. De krokante taart korst maak ik daarom van kant-en-klaar quiche of taartdeeg. Dit deeg bak ik af, volgens de gebruiksaanwijzing, in de springvorm. Als het een mooie goudbruine kleur heeft en gaar is, is het goed en kan de pret echt beginnen. Het is tijd om de heerlijke vulling en meringue te maken. Oh, en spoileralert: er hoeft vanaf nu niets meer in de oven. Makkelijk toch, zo’n bijna-no-bake-cheesecake?

Lemon curd maken

Lemon curd is een heerlijke en romige spread of vulling gemaakt van citroensap, suiker, eieren en boter. Het wordt gekookt tot het dik genoeg is om op te scheppen en afkoelt tot een smeerbare consistentie. Lemon curd wordt vaak gebruikt als vulling voor taarten, cupcakes, scones of als topping voor desserts zoals pavlova of cheesecake. Het heeft een intense citroensmaak en een zijdezachte textuur. Ik ben er echt dol op en geeft deze taart een fris zure smaak. Hierdoor is het niet alleen een berg suiker, maar de perfecte match tussen zoet en zuur.

Zelf lemon curd maken? Hier zie je hoe het moet

Lemon meringue cheesecake

Tip voor de beste meringue

Heb je jouw lemon meringue cheesecake goed gevuld? Dan is het belangrijk dat je dit lekkere taartje even wat rust geeft. Zet de cheesecake daarom vier uur lang weg in de koelkast, zonder er aan te zitten. Is het bijna tijd? Dan ga je aan de slag met de meringue topping. Tip: zorg ervoor dat je de kom van jouw mixer enorm goed schoonmaakt. Het liefste eerst met afwasmiddel en daarna met citroensap. Als er nog vetresten in de kom zitten, stijven de eiwitten namelijk niet op. Eeuwig zonde als je de eiwitten daardoor moet weggooien en het opnieuw moet proberen. 

Wat is het verschil tussen meringue en Italiaanse meringue

Meringue en Italiaanse meringue zijn beide soorten schuim gemaakt van opgeklopt eiwit en suiker, maar ze verschillen in hun bereidingswijze en textuur. Meringue wordt gemaakt door suiker geleidelijk aan opgeklopt eiwit toe te voegen, terwijl Italiaanse meringue wordt gemaakt door het toevoegen van hete suikersiroop aan opgeklopt eiwit. Italiaanse meringue heeft een zachtere en gladdere textuur dan gewone meringue en wordt vaak gebruikt in patisserie voor taarten en desserts. En die laatste gebruiken we dus ook voor deze taart.

Heb je de Italiaanse meringue af? Dan kun je het verdelen over jouw cheesecake. Dit hoef je verder alleen met een brander mooi te bewerken en je feestelijke lemon meringue cheesecake is klaar!

lemon meringue cheesecake

Lemon Meringue Cheesecake

4.52 van 295 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 45 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten
 

  • 1 rol kant-en-klaar quiche of taart deeg

Vulling

  • 900 gr roomkaas
  • 350 gr lemon curd
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr poedersuiker
  • 7 blaadjes gelatine

Italiaanse meringue

  • 250 gr eiwitten
  • 1 citroen alleen het sap
  • 750 gr suiker
  • 250 gr water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed een vorm van 20 cm in doorsnede met bakpapier. Doe dit in ieder geval aan de onderkant. De zijkanten kun je ook alleen goed invetten.
  • Leg het deeg in de vorm en zorg dat de zijkanten goed bekleed zijn. Het deeg krimpt iets dus iets overhangen is niet erg. Dat kun je er later nog afbreken indien nodig.
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg en verzwaar het met bakbonen (of gedroogde peulvruchten of rijst) en bak het blind voor 20 minuten. Haal het bakpapier en de bonen weg en bak nog eens ongeveer 20 minuten tot het geheel mooi bruin is.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Vulling

  • Doe roomkaas, slagroom (ongeklopt) en poedersuiker in een kom en mix het goed samen. Klop het niet te lang door. Week de gelatine in koud water voor 5 minuten.
  • Verwarm de lemon curd in een pannetje tot het goed warm is (maar niet kookt). Knijp de gelatine uit en los het op in de lemon curd. Doe bij het roomkaasmengsel en spatel het goed om tot gemengd.
  • Stort in je klaarstaande taartvorm en zet in de koeling voor minimaal 4 uur.

Italiaanse meringue

  • Sla de eiwitten op in een brandschone kom.  
  • Verwarm de suiker met het water in een steelpannetje, totdat de suiker helemaal is opgelost en het suikerwater 121 graden is.  
  • Voeg het suikerwater al kloppende toe aan de opgeklopte eiwitten. Doe dit heel voorzichtig en beetje bij beetje.  
  • Doe het sap van 1 citroen bij het eiwit en klop goed door totdat de eiwitten mooi glanzend en stijf zijn.  
  • Wanneer de vulling goed is, doe je de meringue op de taart en brand je deze aan met een crème brûlée-brander.

Tip!

  • Weten hoe je zelf lemon curd maakt? Je vindt het recept bovenin de tekst.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Lemon meringue cheesecake miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.