Restjes opmaken voor deze leftover curry
Curry is zoān gerecht dat restjes oproept en verkoopt. In plaats van allerlei losse groentes en stukjes kip die een beetje staan te liggen, tover je ze om tot iets bijzonders. Door de combinatie van kruiden, kokosmelk, pittige pasta en je favoriete groente ontstaat er een curry waarvan je mond begint te dansen. En dat terwijl je geen nieuwe boodschappenlijst hoeft te maken. Zoān leftover curry met kip laat zien dat koken met wat je hebt echt loont, voor de smaak en voor je portemonnee. Wie is daar nou geen fan van?
Kip toevoegen aan je curry
In dit geval gebruikte ik kipdijfilet maar je kunt uiteraard ook gewone kipfilet gebruiken. Heb je rundvlees in de koeling liggen? Dat kan ook maar als het stoofvlees is hou dan zeker rekening met een aanzienlijk langere kooktijd. Check daarvoor het recept voor de jachtschotel bijvoorbeeld.

Welke groenten doen het beste in jouw leftover curry
Niet alles wat in de koelkast ligt, combineert even mooi, maar verrassend veel wel! Denk aan stevige groenten zoals zoete aardappel, wortel, bleekselderij en champignons, die houden hun structuur goed tijdens het sudderen van de curry. Snelle groentes zoals doperwten of stukjes courgette kun je later toevoegen, zodat ze niet papperig worden. En heb je spinazie liggen? Een handvol op het laatst doorroeren geeft frisheid en kleur. Curry is echt een throw-together feestje: alles kan, zolang de smaken maar in balans zijn.
Welke curry pasta moet je kiezen?
In dit recept gebruik ik rode curry pasta, maar je opties zijn eindeloos. Groene curry pasta geeft een frisse, licht kruidige smaak, gele curry is wat milder en zonnig. Voor wie van extra pit houdt: voeg een scheut limoensap & fijngehakte pepers toe. En: is de pasta goed geconcentreerd? Gebruik minder, proef, voeg toe. Soms is minder pasta + meer kruiden & kokosmelk veel mooier in balans. Tip: laat die pasta eerst even meebakken met ui, knoflook en gember zodat de aromaās echt vrijkomen voordat je de rest doet.

Leftover curry met kip
Ingrediƫnten
- 2 grote uien in ringen
- 300 gr kipdijfilet in blokjes
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook gesneden
- 1 tl verse gember
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 2 zoete aardappels schoongemaakt en in blokjes
- 100 gr doperwtjes
- 2 wortels in plakjes
- 250 gr kastanje champignons in stukjes
- 2 stengels bleekselderij in plakjes
- 1 blik kokosmelk
- 1 bosuitje
- 1 takje platte peterselie of koriander ter garnering
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens aanwijzing van de verpakking.
- Bestrooi de kipdijblokjes met peper en zout. Neem een flinke stoofpan en verhit hierin de olijfolie. Voeg de kip toe en bak even aan tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, dat komt vanzelf tijdens het koken.
- Haal de kip uit de pan en voeg nu de uien toe en laat deze even rustig garen tot ze glazig zijn. Voeg nu de knoflook, gember, kipdijblokjes en rode curry pasta toe en bak even mee.
- Voeg nu de zoete aardappels, wortels, kastanje champignons en bleekselderij toe. Voeg de kokosmelk toe en daarna het water (genoeg zodat de groenten net onderstaan).
- Laat de curry ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Voeg de laatste 2-3 minuten de doperwtjes (diepvries, voor verse moet het wat langer) en breng op smaak met wat peper en zout.
- Serveer met rijst, een gesneden bosuitje en een takje platte peterselie er overheen. Koriander kan ook voor de liefhebbers!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka