Quinoa als superfood?
Quinoa (dat je uitspreekt als kien-wa en dus niet als kie-no-wa) is geen graan, maar een zaad. Het is rijk aan eiwit, verschillende mineralen en vitaminen en is glutenvrij. Geen wonder dat het vaak wordt geschaard onder ‘superfoods’. In het Andes-gebergte wordt het al sinds mensenheugenis gegeten. Omdat quinoa zelfs onder barre omstandigheden goed groeit, is het daar een van de belangrijkste voedselbronnen. In de supermarkt vind je overwegend witte quinoa, maar er is ook rode en zwarte quinoa. Ik ga in deze lauwwarme quinoasalade voor een mix van alledrie, maar je kunt net zo goed een van de drie soorten gebruiken. Allemaal smaken ze licht nootachtig. Spoel quinoa goed af voordat je het kookt. De zaadjes zijn namelijk bedekt met een laagje ‘saponine’ een stofje dat van nature op verschillende soorten planten voorkomt. Het grootste deel ervan is al tijdens het productieproces verwijderd, maar het spoelen is toch een goed idee.
Variaties op deze lauwwarme quinoasalade
Met dit recept voor een lauwwarme quinoasalade kun je alle kanten op. Kun je geen aspergebroccoli (ook wel ‘bimi’) vinden? Gewone broccoli is een goed alternatief. Kook de roosjes dan net een tikkie langer, zo’n 7 minuten in plaats van 4 minuten. In plaats van een pink lady appel kun je ook een andere friszoete appel gebruiken, zoals een elstar. Heb je geen pompoenpitten in huis? Andere pitten, zoals zonnebloempitten of pijnboompitten, zijn een goed alternatief. Of kies voor 2 eetlepels van je favoriete geroosterde noten. Rucola is ook lekker in plaats van veldsla. Je begrijpt het: er zijn mogelijkheden genoeg. Meer quinoasalade-inspiratie? Probeer bijvoorbeeld eens deze versie, met mango en avocado.

Lauwwarme quinoasalade met warmgerookte zalm, veldsla en appel
Ingrediënten
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- Rasp en sap van ½ citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- Zout en zwarte peper
- 150 g driekleurenquinoa
- 200 g aspergebroccoli roosjes over de lengte gehalveerd
- 200 g erwten vers of diepvries
- 100 g veldsla
- 1 pink lady appel in dunne halve plakjes
- 4 takjes munt blad in fijne reepjes
- 2 el pompoenpitten
- 200 g warmgerookte zalm in stukjes
Bereidingswijze:
- Mix de sjalot met de citroenrasp, het citroensap en de olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Kook tegelijkertijd de aspergebroccoli en erwten in 4 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
- Hussel de aspergebroccoli, erwten, veldsla, appel, munt en pompoenpitten met de quinoa en drie kwart van de zalm. Roer de dressing door de quinoasalade en top de salade met de rest van de zalm.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
