Lange vingers met chocolade en vanilledip

Lange vingers met een chocolade drizzle en een sinaasappel-vanilledip: wat een verwennerij! Ook leuk om eens zelf lange vingers te maken, in plaats van deze kant-en-klaar in de supermarkt te kopen.

Lange vingers: waar komt de iconische vorm vandaan?

Deze langwerpige, luchtige koekjes met een heerlijk suikerlaagje worden ook wel boudoirs, ladyfingers of savoiardi genoemd. De koekjes ontstonden aan het einde van de veertiende eeuw, en volgens historici werd het recept geboren in Het Huis Savoye, bij de adellijken die over het Italiaanse hertogdom Savoye regeerden.

Een doorgegeven familierecept

Hertog Amadeus VI en zijn vrouw – van Het Huis Savoye, dus – kregen destijds bezoek van haar zus en zwager. Niet de minste gasten: het waren de Franse koning Karel V en Jeanne de Bourbon. De gastvrouw wilde een goede indruk maken en vroeg de kok een speciaal dessert klaar te maken. De koekjes kregen daarom de naam savoiardi (“van Savoye” in het Italiaans).

Het koekje dat toen ontstond, lijkt echter bij lange na niet op de lange vingers die wij nu kennen. Hoe dat komt? Historici denken dat het recept door Europa is verspreid door de vele huwelijken van de nakomelingen van de hertog en hertogin. En elk koningshuis maakte weer een iets andere variant op de koekjes…

Zoveel mogelijkheden

Het lange vingers recept dat wij kennen, lijkt nog steeds heel erg op het traditionele recept. Tegenwoordig worden ze uiteraard voornamelijk machinaal gemaakt, en hebben ze de strakke vorm gekregen die wij zo goed kennen. Iedereen lijkt lange vingers lekker te vinden: kinderen als koekje tussendoor, volwassenen als biscuitje bij de thee.

Maar er is zoveel meer mee te doen, zoals lange vingers verwerken in desserts (hallo tiramisu!) of gebruiken als decoratie op een taart (denk maar aan een Charlotte Russe). In dit recept houd ik het simpel, maar serveer ik er wel een onweerstaanbare sinaasappel-vanilledip bij. 

YouTube video

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Lange vingers met chocolade en sinaasappel-vanilledip
Totale tijd40 minuten

Lange vingers met chocolade en sinaasappel-vanilledip

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

30 stuks

Voor de lange vingers:

  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • citroenschil van 1 citroen

Dip voor de lange vingers:

  • 300 ml slagroom
  • 100 ml vanillevla
  • 2 el sinaasappellikeur Gran Marnier of vergelijkbaar
  • 100 g pure chocola optioneel

Bereidingswijze: 

De lange vingers:

  • Verwarm de oven voor op 170˚C
  • Zet een klein steelpannetje op het vuur met een laagje water. Breng dit aan de kook. Meng nu de eieren, suiker, zout en het citroensap in een ijzeren kom. De kom moet op de steelpan passen, maar er niet in weg zakken. Let op dat de kom de hitte goed moet kunnen geleiden.
  • Onder af en toe roeren verwarm je nu het eimengsel tot de suiker goed is opgelost. Doe je beslag nu in de kom van je keukenmachine en klop het op medium tot hoge snelheid tot het goed koud is geworden en heel fluffy, dik en bijna wit.
  • Meng nu de bloem en de bakpoeder samen en zeef dit over het beslag heen. Doe dit over in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Bekleed nu een bakplaat met bakpapier. Met de spuitzak maak je nu strepen van een centimeter of 8.
  • Bestrooi de koekjes in wording met wat suiker (niet teveel) en zet ze in de oven. Bak ze voor ongeveer 15 minuten of tot ze mooi lichtbruin zijn geworden. Zet nu de oven uit en laat ze nog een minuutje in de oven staan voor je ze eruit haalt en helemaal laat afkoelen.

De dip:

  • Breek de chocola in stukjes en smelt dit weer au bain marie.
  • Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng dit met de vanillevla en de sinaasappellikeur tot een lekkere dip. Proeven moet! De gesmolten chocola kun je gebruiken om de koekjes in te dopen of je kunt het eroverheen drizzlen. Serveer de lange vingers met de dip.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Lange vingers met chocoladedip

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.