Lams-watte? Lamszadel!
Lamsrack, lamskoteletten en lamsbout zijn allemaal begrippen en stukken lamsvlees waar we redelijk bekend mee zijn. Lamszadel daarentegen hoor je iets minder vaak voorbijkomen. Dit prachtige stuk vlees komt uit de rug van het lam, en dat betekent dat het een supermals stukje is, vol smaak. Het lamszadel bevat het vlees van zowel de lamsribben als de lamsfilet, wat het ideaal maakt voor een indrukwekkend diner. Nu begrijp ik best dat een stuk vlees waar het bot nog aan zit een beetje intimiderend kan zijn, maar ik beloof je dat dat nergens voor nodig is en bovendien totally worth it, wat smaak betreft.
Waar koop je dat?
Het beste is om naar een goede slager te gaan. Slagers kunnen je niet alleen het beste lamszadel geven, maar ze hebben ook vaak waardevolle tips over de bereiding. Zoek naar slagers die zich specialiseren in kwaliteitsvlees, en vraag gerust naar de herkomst. Duurzaam en lokaal geproduceerd vlees is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de smaak. En mocht je geen lokale slager in de buurt hebben, zijn er online verswinkels die lamszadel kunnen leveren.
Wat kun je nog meer met lamszadel?
Lamszadel is niet alleen een showstopper op zichzelf; het is ook een veelzijdig stuk vlees dat op verschillende manieren kan worden bereid. Zo kun je het eenvoudig braden en zo heel makkelijk een indrukwekkend hoofdgerecht op tafel zetten, maar je kunt het ook grillen of sous-vide koken voor een extra malse textuur. Wil je iets speciaals? Snijd het lamszadel in medaillons en serveer ze met een romige saus of een frisse salsa. En als je echt indruk wilt maken, kun je het lamszadel marineren in kruiden en specerijen voor nóg meer smaak.
Liever een heel ander stukje lamsvlees? Maak dan deze Geroosterde lamsschouder met bulgursalade of Lamskoteletten met pastinaak-koekjes en granaatappelsaus.
Nog een onbekende: peperonata
Peperonata is een stoofpot van paprika’s, tomaten, uien en kruiden, vaak met een verfrissende scheut balsamicoazijn. En geloof me, dit is geen gewone groentemix, maar een Italiaanse klassieker die zelfs de grootste groentehaters kan overtuigen. En hoe het aan die naam komt? Het woord peperonata komt van ‘peperoni’, wat in het Italiaans simpelweg ‘paprika’s’ betekent. Deze kleurrijke schotel heeft zijn oorsprong in de regio Campanië (maar je ziet het ook veel op de kaart in Calabrië en op Sicilië) en is een eerbetoon aan de eenvoud en smaak van de Italiaanse keuken. In dit recept worden de paprika’s lekker zacht en zoet, en dat geeft een perfect contrast met het rijke lamsvlees. En geloof me, als je dit maakt, zullen je vrienden denken dat je recht uit een Italiaanse nonna’s keuken bent weggelopen.
Dit klassieke Italiaanse groentegerecht zou je bijna een allemansvriend kunnen noemen en kan dus ook op veel verschillende wijzes worden geserveerd. Zo maak je er bijvoorbeeld een superlekkere pasta peperonata mee, maar misstaat het ook niet als antipasto of als ‘contorni’, ofwel bijgerecht, bij vlees of vis.
Lamszadel met peperonata
Lamszadel uit de oven is altijd een feest. Daarnaast is het lekker makkelijk, want terwijl de oven zijn werk doet heb jij lekker je handen vrij om iets anders te doen. Aardappels schillen, tafel dekken of een 7-minute-workout. You decide. Het zuurtje in de peperonata is de perfecte tegenhanger voor het vette lamszadel. Serveer met krokant gebakken aardappelen of met frietjes.
Restje paprika’s over? Maak dan Paprikasoep of bijvoorbeeld Traybake omelet met gegrilde paprika.

Lamszadel met peperonata
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 ui in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook geperst
- 500 gr paprika verschillende kleuren, in repen van 1 cm breed
- 200 gr kerstomaatjes gehalveerd
- Rode wijnazijn naar smaak
- 1 lamszadel van ongeveer 1 kg
- 3 takjes rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 2 el boter
- 1 kg iets kruimige aardappels met schil, schoongeboend en in stukken
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een braadpan op heel laag vuur. Voeg de ui, knoflook, laurierblad en een snuf zout toe en fruit 10 minuten.
- Roer de paprika erdoorheen en smoor met de groente, met het deksel op de pan, 15 minuten.
- Haal het deksel van de pan, voeg de tomaten toe en draai het vuur wat omhoog. Laat 30 minuten rustig pruttelen.
- Proef de peperonata en breng op smaak met zout, peper en een scheutje rode wijnazijn.
- Kook de aardappels in gezouten water nét beetgaar, giet af en laat uitdampen.
- Haal het vlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven op 170°C. Kerf de vetlaag van het lamszadel voorzichtig, kruislings in en bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan of braadpan met dikke bodem en braad het vlees rondom bruin aan. Leg vervolgens in een braadslee of ovenschaal, leg de takjes rozemarijn er op en de boter er naast. Steek een vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees en doe het vlees in de oven.
- Schep af en toe wat van de gesmolten boter over het vlees heen en houd de temperatuur goed in de gaten. Na ongeveer 15 minuten zal het vlees een tempartuur van 40 graden hebben (medium gaar, langer of korter kan naar wens natuurlijk ook). Haal het vlees dan uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten.
- Verhit ruim olie in een grote koekenpan en bak de aardappels rondom goudbruin en knapperig. Bestrooi met zout naar smaak.
- Serveer het lamszadel met de geroosterde aardappels en de peperonata.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.