Lamsschenkel stoof

Dit gerecht is niet zomaar een stoofpotje; het is een smaakexplosie van mals, boterzacht lamsvlees dat smelt op je tong. Lamsschenkel, langzaam gegaard in een rijke saus met seizoensgroenten, is precies wat je wilt op die koude, knusse avonden met vrienden en familie om je heen. 

Wat maakt lamsschenkel de ultieme stoofheld?

Lamsschenkel, ook wel het onderste deel van de poot van het lam, is een ondergewaardeerde ster als het op stoven aankomt. Dit stuk vlees barst van de diepe, rijke smaak die loskomt door langzaam garen. De lamsschenkel bevat wat bindweefsel, en juist dat geeft na uren pruttelen in de pan die geweldige textuur en smaak. Dit is geen gerecht voor de snelle hap – de magie zit in de urenlange stoof, waarbij het vlees zo mals wordt dat het letterlijk van het bot afvalt. Ideaal voor stoofgerechten, omdat het vlees de tijd heeft om al die heerlijke smaken in zich op te nemen. En als je het goed doet, kan zelfs de geur die door je keuken trekt al genoeg zijn om iedereen naar de eettafel te lokken.

Let bij het kopen van lamsschenkel op een mooie, stevige structuur en een lichtrode kleur. Ga bij voorkeur naar een slager of boerderijwinkel voor de beste kwaliteit. Vraag naar grasgevoerde lammeren; dit levert malser vlees met een diepere smaak op. Ook veel Turkse en Marokkaanse supermarkten hebben vaak verse lamsschenkels.

Lamssschenkel stoof

Klassieke bijgerechten voor je lamsschenkel stoof

Deze stevige schotel kan wat tegengewicht gebruiken, en daarom zijn bijgerechten cruciaal. Ga voor romige aardappelpuree: die zachte, smeuïge textuur past perfect bij de rijke saus van de stoof. Of probeer rijst – simpel, maar o zo lekker om die saus echt de hoofdrol te geven. En wil je wat frisse kleuren op je bord? Dan is een mix van gestoomde groenten zoals wortels, broccoli en doperwten ideaal om wat crunch en nóg meer smaak toe te voegen aan je maaltijd. Ook verse kruiden zoals peterselie of bieslook doen het geweldig als finishing touch – een kleine, groene sprankeling op je bord die de smaak net even dat extra geeft.

Nog meer lam: Lekker stukje lamsvlees: lamszadel met peperonata

Variëren met seizoensgroenten voor een unieke twist

Met de lamsschenkel stoofpot kun je eindeloos variëren en aanpassen aan het seizoen. Gooi in de herfst eens wat pastinaak, knolselderij of champignons in de pan voor een aardse twist die perfect past bij de robuuste smaak van het lamsvlees. Of geef je stoof een vleugje Midden-Oosten door een theelepel gemalen komijn of koriander toe te voegen. En als je echt de held wilt uithangen, maak het gerecht een dag van tevoren klaar. Door een nacht in de koelkast krijgen de smaken de kans om nóg intenser te worden. 

Voor een nog zachtere, intensere smaak kun je ook gebruikmaken van de slowcooker. In de slowcooker laat je de stoofpot op lage temperatuur urenlang zachtjes garen, waardoor het vlees heerlijk mals wordt en de smaken diep in de saus trekken. Als je juist liever wat sneller werkt kun je ook de snelkookpan aan het werk zetten. De snelkookpan daarentegen is perfect als je minder tijd hebt: in een fractie van de tijd krijg je dezelfde rijke, smaakvolle stoof. Zo kun je zelfs op drukke dagen genieten van een huisgemaakte, hartverwarmende stoof! Beide methoden besparen tijd en intensiveren de smaken zonder dat je continu hoeft op te letten.

Nog meer stoven? Maak dan deze Stoofschotel met bokbier of ga voor deze De ultieme slowcooker runderstoof.

Lamssschenkel stoof
Totale tijd4 uur 20 minuten

Lamsschenkel stoof

4.35 van 47 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 el olijfolie
  • 4 lamsschenkels
  • 1 winterpeen in blokjes
  • 3 prei in halve ringen
  • 3 rode uien in vieren
  • 4 tenen knoflook
  • tijm/rozemarijn/laurierblad, naar smaak
  • 1 tl grof zout
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 flesjes bockbier
  • 1 liter bouillon

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160℃.
  • Verhit een scheut olie in een ovenbestendige braadpan. Bak de schenkels in de olie bruin.
  • Doe de groenten erbij en bak deze aan. Voeg dan de kruiden toe.
  • Blus af met het bier en de bouillon tot de schenkels tot de helft onderstaan.
  • Bedek de stoof met aluminiumfolie en zet de stoof voor 4 uur in de oven. Controleer af en toe of hij niet te droog wordt. Voeg dan wat water toe.
  • Serveer met aardappelpuree.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.