
Kokosrijst met zalm uit de oven
Ingrediënten
- 3 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- sap van ½ limoen
- stukje gemberwortel van
- 3 cm fijn geraspt
- 600 g zalmfilet zonder huid
- 2 el kokosolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 4 kaffirlimoenblaadjes
- 400 g basmatirijst
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml kippenbouillon
- 4 bosuien
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC (hetelucht 180 ºC). Meng de sojasaus, sesamolie, het limoensap en de gember in een ondiepe schaal, leg de zalm erin, schep de marinade over de zalm en laat minimaal 15 minuten marineren. Dit kan ook de avond van tevoren.
- Verhit de kokosolie in de gietijzeren pan op middelhoog vuur en bak de ui in 5 minuten glazig en zacht. Voeg de knoflook en kaffirlimoenblaadjes toe en bak ze even mee; zorg dat de knoflook niet bruin wordt. Doe de rijst erbij en schep om, zodat de rijst bedekt wordt met een dun laagje olie.
- Giet de kokosmelk en kippenbouillon in de pan, roer en breng op smaak met zout en peper. Leg de gemarineerde zalm op de rijst en verdeel de bosuien erover. Besprenkel de rijst met de overgebleven marinade, leg het deksel op de pan en zet de pan 20-25 minuten in de oven, tot de rijst gaar is. Haal uit de oven en laat met het deksel op de pan 10 minuten staan zodat de rijst al het vocht kan absorberen. Serveer rechtstreeks uit de pan, zodat je een schep geurige, gebakken rijst eet met wat stukjes zalm en bosui.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
