Zalm uit de oven
Zalm is zoān vis die bijna niet fout kan gaan, zeker niet als je ām in de oven schuift. Terwijl jij de tafel dekt of je favoriete playlist opzet, doet de oven al het werk. De marinade zorgt voor een heerlijk plakkerig laagje om de vis, en de zalm zelf blijft boterzacht. Die combinatie van sticky, zoet, zout Ć©n een beetje pit? Dat maakt dit recept echt een smaakbommetje.
Tip van mij: gebruik een ovenschaal waar de zalm nƩt in past. Zo blijft-ie lekker sappig en wordt je marinade mooi opgenomen.

Comfortfood met een exotisch tintje
Soms heb je van die dagen waarop je snakt naar comfortfood, maar dan wel met een beetje oomph. Geen standaard AVGātje, maar iets dat je smaakpapillen laat dansen van geluk. Dat is precies wat deze kokosrijst met zalm uit de oven doet. Het is smeuĆÆg, sappig, sticky, en een tikkeltje tropisch. Denk: de warmte van kokos, het frisse van limoen, de diepe smaak van zalm en die heerlijke knapperige korst van de oven. Echt zoān gerecht waar je jezelf (en je tafelgenoten) een dikke knuffel mee geeft.
Kokosrijst
Kokosrijst klinkt misschien exotisch en ingewikkeld, maar geloof mij: het is makkelijker dan je denkt. En wat het doet met je gerecht? Magisch. Door de rijst in kokosmelk te garen, krijgt-ie die heerlijke volle smaak waar je maar niet van af kunt blijven. Het maakt deze maaltijd romig zonder dat je er room aan hoeft toe te voegen, en dat terwijl het ook nog een vegan base is. Win-win! Voeg er wat limoensap en verse kruiden aan toe, en je zit zó op een strand ergens in Thailand. Al is het gewoon aan je eigen keukentafel.
Ideaal voor drukke doordeweekse dagen
Weet je wat zo fijn is aan dit recept? Het is een echte alles-in-ƩƩn-maaltijd. Geen pan hier, steelpannetje daar. Gewoon ƩƩn ovenschaal vol smaak, die je zonder stress op tafel zet. Terwijl de zalm en rijst garen in de oven, dek jij de tafel of plof je even op de bank. Doordeweeks koken was nog nooit zo chill en zo lekker.

Kokosrijst met zalm uit de oven
Ingrediƫnten
- 3 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- sap van ½ limoen
- stukje gemberwortel van
- 3 cm fijn geraspt
- 600 g zalmfilet zonder huid
- 2 el kokosolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 4 kaffirlimoenblaadjes
- 400 g basmatirijst
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml kippenbouillon
- 4 bosuien
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 ĀŗC (hetelucht 180 ĀŗC). Meng de sojasaus, sesamolie, het limoensap en de gember in een ondiepe schaal, leg de zalm erin, schep de marinade over de zalm en laat minimaal 15 minuten marineren. Dit kan ook de avond van tevoren.
- Verhit de kokosolie in de gietijzeren pan op middelhoog vuur en bak de ui in 5 minuten glazig en zacht. Voeg de knoflook en kaffirlimoenblaadjes toe en bak ze even mee; zorg dat de knoflook niet bruin wordt. Doe de rijst erbij en schep om, zodat de rijst bedekt wordt met een dun laagje olie.
- Giet de kokosmelk en kippenbouillon in de pan, roer en breng op smaak met zout en peper. Leg de gemarineerde zalm op de rijst en verdeel de bosuien erover. Besprenkel de rijst met de overgebleven marinade, leg het deksel op de pan en zet de pan 20-25 minuten in de oven, tot de rijst gaar is. Haal uit de oven en laat met het deksel op de pan 10 minuten staan zodat de rijst al het vocht kan absorberen. Serveer rechtstreeks uit de pan, zodat je een schep geurige, gebakken rijst eet met wat stukjes zalm en bosui.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka