Bombe
Een bombe, of bombe glacée, is een klassiek Frans ijsdessert dat in een bolvormige vorm is ingevroren om zo op een kanonskogel te lijken, vandaar ook de naam “ijsbom”. Een heel bekende variant hiervan is de Bombe Alaska ook wel Baked Alaska of Omelette Siberienne genoemd. Deze naam heeft het dessert te danken aan zijn uiterlijk: deze lijkt namelijk op een enorme berg sneeuw.
Zo maak je de beste ijsbom
- Het maakt niet uit of je kant-en-klaar of zelfgemaakt ijs voor de bombe gebruikt. Wel is het belangrijk dat het ijs van goede kwaliteit is.
- Je kunt je bombe met allerlei verschillende smaken ijs vullen. Ook lekker is om bijvoorbeeld echt goed vanille-ijs te kopen en hier zelf smaken aan toe te voegen, zoals noten, chocolade, koffie of fruit. En is het écht feest dan zou je er ook nog een paar druppels likeur aan toe kunnen voegen, zoals cognac of Grand Marnier.
- Het is belangrijk dat de bombe in de diepvries wordt bewaard en dat je deze een halfuur voor het opdienen naar de koelkast verhuist. De bombe wordt dan iets zachter, zodat je hem gemakkelijk kunt snijden, maar het ijs smelt niet.


Kokosijs sneeuwbal bombe
Ingrediënten
- 450 g gemberkoek of ontbijtkoek
- 100 ml advocaat
- 1 l kokosijs
- rasp van 1 limoen
- 75 g stemgember stukjes grof gehakt
- 200 g witte chocolade
- 100 g kokosrasp
- 15 g kokosvlokken
Bereidingswijze:
- Bekleed de kom met vershoudfolie en laat ruim over de rand hangen. Laat het ijs op kamertemperatuur iets zachter worden, maar zorg dat deze niet smelt.
- Snijd de gemberkoek in plakjes van 1 cm en bekleed hiermee 2/3 van de binnenkant van de kom. Druppel de advocaat over de laagjes gemberkoek.
- Meng de limoenrasp en gemberstukjes door het zachte kokosijs en schep in de kom, bovenop de koek. Dek af met de rest van de cakeplakjes en vouw dan de uiteinden van de folie erover. Zet minimaal 3-4 uur in de vriezer.
- Haal de bombe uit de vriezer, haal voorzichtig uit de vorm en verwijder de folie/ Plaats, met de platte kant naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Smelt de witte chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Verdeel de chocolade langzaam over de bombe. Bedek de bombe tot slot met de kokosrasp en vlokken tot je geen chocolade meer ziet. Zet nog 15 minuten terug in de vriezer, of tot je klaar bent om te serveren. Haal de bombe 20 minuten voordat je deze wilt serveren uit de vriezer.
- Presenteer de bombe op een mooi bord en serveer in plakjes.
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- IJs recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Nagerechten
- Seizoensrecepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.