Het gerecht is dan ook al heel oud. Het is waarschijnlijk geïntroduceerd in Nederland tijdens de koloniale periode, toen Nederlandse handelaren contact hadden met Aziatische landen. Ze brachten verschillende smaken, specerijen en culinaire technieken mee terug naar Nederland, waaronder ook currygerechten. Nu heb ik een moderne en makkelijkere versie gemaakt, namelijk met kipgehakt.
Kip kerrie met kipgehakt
Normaal gesproken maak je het gerecht met stukjes kip die worden gekookt in een saus of jus op basis van kerrie. De saus wordt vaak gemaakt met ingrediënten zoals uien, knoflook, gember, kerriepoeder, kurkuma en soms kokosmelk of room. Maar deze keer gooi ik het over een iets andere boeg, hoe? Dat zie je hieronder.

Kip kerrie met kipgehakt
Ingrediënten
- 300 gr rijst
- 400 gr kipgehakt
- 1 ei losgeklopt
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 3 cm gemberwortel geraspt
- 0,5 bosje koriander steeltjes en blad apart fijngehakt
- 50 gr panko
- 125 ml zoete chilisaus
- Zout
- Peper
- 2 el arachideolie
- 1 groene of rode chilipeper in ringetjes
- 2 el kerriepoeder
- 1 tl garam masala
- 400 ml kokosmelk
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de rijst af en doe terug in de pan. Schep er 175 gram gekookte rijst uit en spreid uit op een bord om af te laten koelen. Houd de rest warm onder het deksel.
- Doe het kipgehakt met het ei, de helft van de sjalot, de knoflook, de gember, de koriandersteeltjes, de panko, de zoete chilisaus en de 175 gram afgekoelde rijst in een mengkom. Voeg zout en peper toe en kneed met je handen door elkaar. Rol er walnootgrote balletjes van en leg ze op een bord of plank.
- Verhit 1 eetlepel arachideolie in een grote koekenpan. Bak de kipgehaktballetjes op middelhoog vuur rondom bruin aan en schep ze uit de pan.
- Doe opnieuw 1 eetlepel arachideolie in de koekenpan. Fruit hierin de rest van de sjalot met de chilipeper 5 minuten op laag vuur. Strooi er het kerriepoeder en de garam masala bij, schep om en schenk de kokosmelk erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig pruttelen.
- Voeg de kipgehaktballetjes weer toe en gaar ze nog 5 minuten in de kerriesaus. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Schep de rijst in kommen, schep er de kerriesaus en gehaktballetjes op en bestrooi met korianderblad.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
