Deze kip champignonsoep is trouwens net even anders dan je gewend bent, want ik verwerk er flink wat risotto in. Ik maak er ook wat van die lekkere Parmezaanse kaas schotsen bij. No snacks needed bij de film waar ik het net over had.
Maaltijdsoep it is
Als ik soep maak, dan maak ik het liefste een maaltijdsoep, zodat ik niet voor een tweede keer de keuken in hoef te duiken. Als je soep als voorgerecht wilt serveren is dat natuurlijk anders, maar in dit geval heb ik daar gewoon even geen zin in. Je kunt soep in het algemeen lekker vullend maken door bijvoorbeeld vlees toe te voegen. Groenten die veel vezels bevatten, zoals spinazie en wortels, zorgen ook voor een verzadigd gevoel. In het geval van deze kip champignonsoep is risotto de vullende factor. Dus ben je dol op risotto en heb je wel zin in wat anders? Dan is deze kip champignonsoep echt iets voor jou.
Deze Italiaanse soep met balletjes is ook heerlijk als maaltijdsoep. Meer zin in een licht soepje? Probeer dan eens deze mosterdsoep.
Parmezaanse kaas schotsen
Zoals ik al aangaf, maak ik Parmezaanse kaas schotsen als side dish bij deze kip champignonsoep. Maar wat zijn Parmezaanse kaas schotsen eigenlijk? Het is een bijgerecht dat je maakt door Parmezaanse kaas te raspen, deze op een bakplaat te leggen en te laten smelten. Je haalt het uit de oven en laat het afkoelen, totdat het helemaal hard is geworden. Lekker als crunchy afwisseling, maar ook heerlijk om in de soep te dippen.
Voorbereiden, bewaren en opwarmen
Wil je kip champignonsoep bewaren? Dat kun je op twee manieren doen. Numero uno: bewaar de champignonsoep in de koelkast. In het algemeen blijft de soep dan 3 tot 4 dagen goed. Heb je echt veel over? Bewaar het dan gewoon lekker in de vriezer. Laat de soep eerst volledig afkoelen en plaats het vervolgens in luchtdichte containers. De vriezer houdt je soep voor maximaal 3 maanden goed.
Let wel op! Risotto neemt veel vocht op, wanneer je de soep laat staan of wil bewaren wordt het heel dik. Wil je extra veel maken of weet je zeker dat je veel overhoudt? Kies er dan voor om de risotto pas toe te voegen bij het opwarmen van de soep. Opwarmen van de soep doe je in een pan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de risotto toe en laat het voor ongeveer 15 minuten doorwarmen.


Kip champignonsoep
Ingrediënten
- 2 uien klein
- 3 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 400 gr champignons
- 150 gr gemengde paddestoelen
- 4 el olijfolie
- 100 gr risotto
- 2-3 kipfilets totaal ca. 350 gr
- 1.5 l kippenbouillon
- 200 gr Parmezaanse kaas geraspt
- 25 gr roomboter
- 200 ml slagroom
- 150 gr mozzarella geraspt
- peper
- zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200º onder- en bovenwarmte of 180º hetelucht. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
- Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Maak de bleekselderij schoon en snijd in ringetjes. Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Scheur grote paddenstoelen in kleinere stukken.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan, bak de ui, knoflook en bleekselderij goudbruin, voeg de risotto en de helft van de champignons en schep 2 minuten om.
- Leg de kip in de pan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en kook 15-20 minuten op laag vuur.
- Maak ondertussen de Parmezaanse kaas schotsen. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over een bakplaat bekleed met bakpapier (de bakplaat hoeft niet in zijn geheel te worden bedekt, maak bijvoorbeeld een vierkantje kaas van ca. 15 x 15 cm). Bak 8-10 minuten in de oven. Haal uit de oven, laat afkoelen (dan worden ze hard) en breek ze dan in stukjes.
- Bak de rest van de champignons en paddenstoelen in de roomboter en 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan in ca. 4-5 minuten rondom bruin. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal de kip uit de pan, laat kort afkoelen en trek met een vork (of je handen) uit elkaar, doe terug in de pan, voeg de gebakken champignons en paddenstoelen, slagroom en geraspte mozzarella toe, breng zachtjes aan de kook en laat de kaas in 3-4 minuten in de pan smelten. Breng de soep op smaak met peper en zout. Schenk in kommen of diepe borden en serveer de Parmezaanse kaas schotsen erbij.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.