Karamel cheesecake

Karamel cheesecake  

Oké, laten we eerlijk zijn: een cheesecake is altijd een goed idee. Maar een karamel cheesecake met een brûlée topping? Dat is de ultieme verwennerij. Een zachte, romige binnenkant met een fris vleugje sinaasappel, een kruimelige koekbodem die smelt op je tong en daarbovenop een knapperig laagje gekaramelliseerde suiker dat bij elke hap kraakt. Ja, precies, dit is er eentje waar je echt even stil van wordt. 

De perfecte bodem voor een karamel cheesecake 

De basis van deze cheesecake is allesbehalve saai. In plaats van de standaard bastognekoeken gaan we hier voor een mix van kandijkoeken en mariakaakjes. Dat geeft die lekkere kruidige diepte en een beetje nostalgie… Alsof oma even mee komt bakken. Smelt wat boter, meng het door de fijngemalen koekjes en druk het stevig in je bakvorm. De geur die dan uit je oven komt tijdens het voorbakken? Pure huiselijke gezelligheid. 

Kleine tip: laat de bodem goed afkoelen voordat je de vulling erop giet. Zo krijg je die mooie, strakke laag en blijft alles netjes in model. 

Karamel cheesecake mil

Romige cheesecake vulling  

De ster van de show is natuurlijk die fluweelzachte cheesecake vulling. Roomkaas, suiker, een scheutje slagroom, allemaal klassiekers. Maar hier komt het geheim: rasp van een sinaasappel. Dat geeft een subtiele frisse touch die perfect balanceert met de zoetheid van de karamel. Meng de eieren er rustig doorheen, want overmixen is de vijand van een gladde cheesecake. Je wilt er geen lucht in kloppen, dit moet een dichte, romige massa blijven. En vergeet het snufje zout niet, dat haalt alle smaken nog beter naar voren. 

Brûlée topping maakt de cheesecake helemaal af  

Na het bakken (en ja, ook na het geduld hebben tijdens het koelen, hoe moeilijk dat ook is) komt het leukste moment: de brûlée topping. Strooi een dun laagje fijne suiker over je afgekoelde cheesecake en pak de keukenbrander erbij. Beweeg in rustige cirkels over het oppervlak en zie hoe de suiker langzaam smelt, bubbelt en goudbruin wordt. Dat geluid, die geur, instant dessertmagie! Laat de suiker even uitharden tot een glasachtig laagje. Wanneer je dan met je vork door die krokante karamel breekt en die romige cheesecake eronder tevoorschijn komt… pure magie.  

Karamel cheesecake 1.0

Karamel cheesecake aansnijden en serveren 

Snijd de cheesecake in mooie vierkante stukjes (want ja, dit is een vierkante cheesecake, net even anders en superchique) en serveer meteen. Deze cheesecake is elegant genoeg voor een dinerfeestje, voor de feestdagen, maar ook perfect bij een luie zondagmiddag met een kop koffie en een dekentje op de bank. 

Een waarschuwing: als je denkt “ik bewaar nog een stukje voor morgen”, succes. Want geloof me, deze cheesecake heeft de mysterieuze eigenschap om in de koelkast te verdwijnen….  

Meer karamel?

Dat vind je in mijn nieuwste magazine! Shop ‘m nu!

Karamel cheesecake 2.0

Karamel cheesecake

Romig, fris en met een onweerstaanbaar krokant laagje karamel: deze karamel cheesecake is pure verwennerij.
Nog geen beoordelingen
Opslaan Printen

Benodigdheden

  • Vierkante metalen bakvorm ca. 20 x 20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenbrander

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 1 pak kandijkoekjes
  • 1/2 pak mariakaakjes
  • 50 gr roomboter

Voor de cheesecake vulling

  • 450 gr roomkaas
  • 170 gr suiker
  • 60 ml slagroom
  • 1 sinaasappel
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 2 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout

Voor de brûlée topping  

  • 50 gr fijne suiker

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier met overhang aan de zijkanten zodat je de gebakken koek eruit kunt tillen.  
  • Maak de bodem: maal de koekjes fijn. Meng met de gesmolten boter totdat het mengsel samenhang krijgt. Druk dit stevig in de bodem van de beklede vorm. Bak ca. 8–10 minuten tot licht goudbruin. Laat volledig afkoelen. Verlaag de oven naar 160 °C.  
  • Maak de cheesecakevulling: mix de roomkaas in een kom tot hij zacht en romig is. Voeg de suiker toe en rasp de sinaasappel erbij, mix verder tot glad.  
  • Voeg de slagroom toe, en daarna één voor één de eieren en het extra eigeel, vanillepasta en zout. Meng tot alles net gecombineerd is, vermijd overmixen.  
  • Giet de vulling over de bodem. Bak in de oven tot de cheesecake net gezet is, maar nog een beetje wiebelig in het midden, ongeveer 35 minuten.  
  • Laat geheel in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. Koel vervolgens minstens 4 uur in de koelkast (of beter: een nacht) zodat hij stevig wordt.  
  • Voor het serveren: haal de cheesecake uit de vorm . Strooi voorzichtig een dun laagje suiker op elke plak. Gebruik een keukenbrander om de suiker te karamelliseren tot een knapperige laag. Bruléer op ongeveer 10-15 cm afstand, in cirkelbeweging. Brand de suiker eventueel in 2 keer, zodat je een mooie laag krijgt. 
  • Serveer meteen. Eetsmakelijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.