Alles over jackfruit

Categorieën: Kooktips

Je ziet de blikjes steeds vaker in de supermarkt en ook op Nederlandse menukaarten spot ik het regelmatig: jackfruit! In dit artikel vertel ik alles over deze vrucht die prima dienst doet als vleesvervanger.

Jackfruit (ook wel ‘nangka’ genoemd) is een geelgroene stekelige vrucht; ze kunnen enorm worden, tot wel een meter lang en 40 kilo in gewicht. De rijpe vrucht smaakt zoetig, een beetje naar banaan, maar juist de onrijpe jackfruit is ideaal om mee te koken. Die hangt een beetje tussen groenten en peulvruchten in qua smaak en is een perfecte vleesvervanger.

Jackfruit

Voorheen zag je jackfruit alleen bij de toko, maar tegenwoordig wordt het door Fairtrade verkocht in de meeste supermarkten. In de blikjes vind je stukjes onrijpe jackfruit op sap of water, hier kun je direct mee aan de slag in de keuken.

Wat kun je er zoal mee maken?

Het bekendste gerecht is ‘pulled jackfruit’, met de juiste garing en bepaalde specerijen (bijvoorbeeld een barbecue-achtige kruidenmix) lijkt het een beetje wel op pulled pork. Vooral veganistische eters zijn hier heel blij mee; de structuur van de vrucht komt in de buurt van vlees. Superlekker in Mexicaanse taco’s.

Ik maak ook vaak een soort ‘stoofvlees’ van jackfruit. Fantastisch met verse friet en een klodder mayonaise (of veganaise als je het vegan wilt houden)

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.