Frikandelbroodjes: een lekker foute snack
De frikandel is een echt Nederlands product. Een (party)snack die op een feestje of bij de snackbar zeker niet kan ontbreken. Enne, is het nou frikadel of frikandel? Hoe dan ook: hij wordt gemaakt van verschillende soorten vlees die in een rol gefrituurd worden. Na het succes van de frikandel ontstond het frikandelbroodje: een broodje van bladerdeeg met daarin een verstopte frikandel en curry.
Bladerdeeg: de basis van deze lekkernij
In dit recept gebruik ik een rol bladerdeeg in plaats van vierkante diepvriesbladerdeeg. Ik vind vers bladerdeeg lekkerder, maar het is ook makkelijker aangezien de frikandelbroodjes rechthoekig zijn. De vorm is dan makkelijker te snijden uit een rol.
Weten wat je nog meer kunt maken met bladerdeeg? Lees dan mijn artikel over bladerdeeg.
Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Nina Warink. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:


Homemade frikandelbroodjes
Ingrediënten
- 2 frikandellen voor in de oven in 2 stukken gesneden
- 1 rol vers bladerdeeg vierkant
- 1 ei losgeklopt
- 4 tl fijne mosterd
- curry of ketchup voor erbij
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C.
- Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad en snijd in 8 gelijke stukken (4 over de breedte en 2 hoog). Smeer op 4 plakjes een eetlepel mosterd en leg een halve frikandel er op. Bestrijk de randjes met wat losgeklopt ei.
- Snijd in de overige 4 plakjes bladerdeeg plakken inkepingen over de breedte. Leg deze plakjes op de onderkanten en druk voorzichtig de zijkanten aan met een vork. Smeer de bovenkant in met ei en bak op een bakplaat met bakpapier, ongeveer 20 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Serveer met lekkere curry of ketchup.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.