Maakte jouw oma vroeger ook de allerlekkerste groentesoep? Met deze Hollandse groentesoep uit de slowcooker maak je ‘m zonder veel moeite na.
Kommetje troost
Hollandse groentesoep valt voor mij echt in de categorie comfort food. Net als kippensoep is het een extreem troostrijk gerecht. Zoutig, vol smaak en met lekker veel groente: na een kom hiervan voel je je instant beter. Een belangrijke reden waarom die soep van je oma zo lekker was, is de tijd die ervoor nodig is. Fijn natuurlijk als je die tijd hebt, maar ook op een doordeweekse dag kun je deze groentesoep maken hoor. Hoe? Met een slowcooker!
Groentesoep uit de slowcooker
Ik schreef al eerder dat ik dol ben op mijn slowcooker. Het is voor mij de ideale manier om met weinig moeite gerechten te maken die veel tijd kosten. Het is een kwestie van wat snijwerk, alles in de pan gooien, ‘m aanzetten, en ik kan verder met waar ik gebleven was terwijl de slowcooker het zware kookwerk opknapt. De geheime smaakmaker in deze soep is de runderschenkel. Die geeft een typische, diepe smaak aan de soep en zorgt voor die piepkleine kenmerkende pareltjes vet (dus smaak!) die je zult zien drijven. Omdat dit type soep nu eenmaal altijd beter is met ballen, voeg ik die ook toe. Als je tijd hebt, kun je die eerst even aanbakken voordat je ze in de soep gooit, maar het hoeft niet!
Zin in een ander soort groentesoep? Deze romige groene groentesoep is ook echt een favoriet bij ons.

Hollandse groentensoep uit de slowcooker
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 runderschenkel
- Fijn zout en zwarte peper
- 1 ui in kwarten
- 2 winterwortels 1 in kleine blokjes, 1 in kwarten
- 1 stengel bleekselderij in stukken
- ½ bosje peterselie
- 1 laurierblaadje
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 250 g soepballetjes
- 1 courgette in kleine blokjes
- 400 g boerensoepgroente
Bereidingswijze:
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bestrooi de runderschenkel met zout en peper en bak in de hete olie in 5-10 minuten rondom bruin. Doe de schenkel in een slowcooker.
- Voeg de ui, de kwarten wortel, de bleekselderij, de helft van de peterselie, de laurier, de zwarte peperkorrels en een ¼ theelepel zout toe. Schenk er 1,25 liter water bij. Kook 5-6 uur op de hoge stand in de slowcooker, tot de bouillon intens van smaak is.
- Giet de bouillon door een fijne zeef. Haal de runderschenkel uit de zeef en gooi de rest van de inhoud van de zeef weg. Haal het vlees van de schenkel, snijd eventueel wat kleiner en doe samen met de bouillon terug in de slowcooker.
- Voeg de blokjes wortel, de soepballetjes, de courgette en de boerensoepgroente ook toe aan de bouillon. Kook nog 4 uur op de lage stand.
- Pluk het peterselieblad van de overgebleven takjes en snijd fijn. Bestrooi de soep met de peterselie en serveer.
- Tip: het is ook lekker om de gehaktballetjes even in een pan bruin te bakken.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.