Griekse proteïne kip bowl
Kijk, ik houd van eten. En als het even kan, moet het niet alleen kneiter lekker zijn, maar ook voedzaam en een beetje gezond. Deze Griekse proteïne kip bowl is precies dat. Door de Griekse yoghurt-marinade wordt de kip supermals en krijgt het die heerlijke Mediterrane smaak van kruiden als tijm, oregano en rozemarijn. Tel daar de romige tzatziki, de knapperige komkommer-tomaten salade en het hartige van feta en olijven bij op, en je hebt een gerecht dat echt alles in zich heeft: smaak, textuur en power!
De marinade
Het geheim van sappige, smaakvolle kip zit ‘m in de marinade. Griekse yoghurt werkt als een natuurlijke vleesverzachter en zorgt ervoor dat alle kruiden en smaken diep in de kip trekken. Hoe langer je de kip laat marineren, hoe beter! Minimaal twee uur is een must, maar een hele nacht is echt de jackpot.
Tip! Perfect gebakken kip
De kip bak je gewoon in de pan met een scheutje olijfolie. Dit zorgt voor een heerlijk goudbruin korstje terwijl de binnenkant lekker sappig blijft. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olijfolie toe en bak de kip in ongeveer 6-8 minuten per kant tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat de kip even rusten voordat je ‘m in repen snijdt, zo blijven alle sappen goed in het stukje vlees.
Proteïnebron
Kip is één van de meest populaire proteïnebronnen, en dat is niet voor niets. Het zit boordevol hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spieropbouw, herstel en een verzadigd gevoel. Vooral kipdijfilet is een geweldige keuze, omdat het nét iets vetter en malser is dan kipfilet, zonder dat het ongezond wordt. Bovendien is kip rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine B, zink en selenium, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en een goed werkend metabolisme. Dit maakt kip de perfecte basis voor een voedzame en vullende maaltijd!

De perfecte combinatie: fris, hartig en romig!
Bij een goede bowl draait alles om balans. De frisse komkommer-tomaten salade met feta en olijven zorgt voor een lichte tegenhanger van de kruidige kip. De tzatziki, gemaakt van geraspte komkommer, romige Griekse yoghurt en een snufje munt, geeft dat lekkere, verkoelende effect. En natuurlijk mag een dikke klodder hummus niet ontbreken, want ja, meer dips is altijd beter, toch?!
Hoe serveer je deze bowl?
Pak een mooi diep bord of een grote kom en vul ‘m royaal. Begin met de salade, leg de in repen gesneden kip ernaast, en schep lekker veel tzatziki en hummus ernaast. Serveer met warme pitabroodjes die je nog even hebt opgewarmd, en dip erop los!
Een bowl vol met Griekse vibes!
Dit gerecht brengt je instant naar een zonovergoten terrasje aan de Middellandse Zee. Het is fris, kruidig, romig en bomvol proteïne. Dus, waar wacht je nog op? Zet die pan op het vuur, haal je mooiste kom tevoorschijn en duik de keuken in. Yamas!

Griekse proteïne kip bowl
Ingrediënten
- 400 gr kipdijfilet
- 200 gr Griekse yoghurt
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl tijm
- 1/2 tl gedroogde rozemarijn
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- 4 el olijfolie
- 1 komkommer
- 150 gr cherrytomaten
- 10 gr munt
- 10 gr platte peterselie
- 75 gr feta
- 50 gr Kalamata olijven zonder pit
- 120 gr hummus
- 4 pitabroodjes
Bereidingswijze:
- Doe de kip met 2 el yoghurt, paprikapoeder, tijm, oregano en rozemarijn in een kom. Rasp de knoflook erboven. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg de helft van de rasp toe aan de kip en pers de helft van de citroen erboven uit. Voeg 1 el olijfolie toe en meng. Laat minimaal 2 uur marineren, het liefst een nacht.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olijfolie toe en bak de kip in ongeveer 6-8 minuten per kant tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Snijd ondertussen 2/3e van de komkommer in blokjes. Snijd de tomaten in kwarten. Snijd de peterselie en de blaadjes van de munt fijn. Doe de komkommer en tomaten met de peterselie en de helft van de munt in een kom. Verkruimel de feta boven de kom, voeg de olijven en 2 el olie toe. Breng op smaak met peper en zout, pers de tweede helft van de citroen erboven uit en meng.
- Rasp de rest van de komkommer op de grove kant van een blokrasp. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en meng met de rest van de yoghurt (170 g), de rest van de munt en de rest van de olijfolie (1 el) en de rest van de citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed.
- Snijd nu de kip in repen. Serveer met de salade, tzaziki, hummus en pitabrood.
- Wereldkeuken
- Gezonde recepten
- Griekse recepten
- Kip recepten
- Maaltijdsalade recepten
- Meal prep recepten
- Recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.