De Griekse keuken
Denk aan Grieks eten, dan denk je al snel aan gyros of souvlaki. Maar Griekenland mag niet alleen bekend staan āāom zijn souvlaki! Zo dat is eruit, haha. Er zijn zoveel andere geweldige gerechten, zoals fava, een traditionele gele spliterwtenpuree, of psarosoupa, een Griekse vissoep met aardappelen en groenten. En laten we natuurlijk de kofta en kataifi, een dessert van draadjesdeeg, niet vergeten.
Mezzecultuur
Grieks tafelen betekent vooral ook uitgebreide mezzes (hapjes) eten. Schaaltjes met gegrilde groenten, olijven, dips als tzaziki, houmous en taramasalata en nog veel meer. Deze cultuur is vooral ontstaan dankzij de Grieken uit Klein AziĆ« (het huidige Turkije), die na de onafhankelijkheid van Griekenland begin 20e eeuw hiernaartoe terug immigreerden en de daar al veel langer bestaande mezzecultuur met zich meenamen. ĘĻ ĻαĻιĻĻĻ (spreek uit als efcharistó).
Griekse kofta met tzatziki
Deze kofta maak ik op een stokje, maar je kunt ze ook als hamburgers maken. Is nog sneller, maar showt minder mooi ā ik weet niet wat het is, er is iets met eten op een stokje dat het extra aantrekkelijk maakt. Ik serveer ze met tzatziki, een frisse yoghurtsaus die de perfecte tegenhanger is voor het kruidige gehakt.


Griekse kofta met tzatziki
Ingrediƫnten
- 2 naan broden bijv. Patak’s Naan Naturel
- 1 kleine rode ui
- 2-3 takjes munt + extra
- 2 tenen knoflook
- 250 gram half-om-half-gehakt
- 1½ tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- 1 komkommer
- 250 ml yoghurt of Griekse yoghurt
- optioneel: 1 tl olijfolie zelf toevoegen
- zout en peper zelf toevoegen
Bereidingswijze:
- Bak de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd een paar dunne ringen van de ui en rasp de rest op een grove rasp. Snijd de blaadjes van 1 takje munt fijn. Pers de 2 tenen knoflook uit.
- Meng het gehakt met de geraspte ui, de helft van de knoflook, de helft van de gesneden munt, 1 theelepel komijn, het paprikapoeder en de kaneel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt in 6 porties, kneed elk rond een spiesje en druk goed aan. Leg op een bord en zet 15 minuten in de koelkast.
- Steek de BBQ aan, verhit een grillpan op halfhoog vuur of verhit vlak voor het bakken 1 theelepel olijfolie in een grote koekenpan. Gril de spiesjes in ca. 6 minuten rondom bruin en gaar ā draai af en toe om.
- Snijd intussen de (ongeschilde) komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een theelepel. De zaadjes gebruik je niet. Rasp de rest van de komkommer op een grove rasp. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit met behulp van een schone theedoek. Mocht je komkommer erg groot zijn, gebruik dan de helft.
- Meng de komkommer met de yoghurt, de rest van de gesneden munt, de rest van de knoflook en breng op smaak met ½ theelepel komijn, zout en peper. Serveer de spiesjes op de naan, met de tzatziki en uienringen en garneer met wat extra muntblaadjes.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Griekse recepten
- Groente recepten
- Ovenschotel recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.