Griekse kofta met tzatziki

Griekse kofta

Griekse kofta is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de rijke en gevarieerde keuken van het Middellandse Zeegebied. Het bestaat meestal uit gekruid gehakt, vaak van lamsvlees of rundvlees, dat tot langwerpige worstjes wordt gevormd en vervolgens wordt gegrild of gebakken. Wat Griekse kofta zo bijzonder maakt, is de kruidige smaakcombinatie van onder andere knoflook, oregano, komijn en soms munt, die het vlees een aromatisch en hartig karakter geven. In combinatie met frisse tzatziki, een yoghurtsaus met komkommer, knoflook en dille, ontstaat een perfect evenwicht tussen hartig en verfrissend. Dit maakt kofta niet alleen heerlijk als hoofdgerecht, maar ook ideaal voor op de barbecue of als onderdeel van een mezze-tafel.

De Griekse keuken

Denk aan Grieks eten, dan denk je al snel aan gyros of souvlaki. Maar Griekenland mag niet alleen bekend staan ​​om zijn souvlaki! Zo dat is eruit, haha. Er zijn zoveel andere geweldige gerechten, zoals fava, een traditionele gele spliterwtenpuree, of psarosoupa, een Griekse vissoep met aardappelen en groenten. En laten we natuurlijk de kofta en kataifi, een dessert van draadjesdeeg, niet vergeten.

Mil Griekse kofta

Mezzecultuur

Grieks tafelen betekent vooral ook uitgebreide mezzes (hapjes) eten. Schaaltjes met gegrilde groenten, olijven, dips als tzaziki, houmous en taramasalata en nog veel meer. Deze cultuur is vooral ontstaan dankzij de Grieken uit Klein AziĆ« (het huidige Turkije), die na de onafhankelijkheid van Griekenland begin 20e eeuw hiernaartoe terug immigreerden en de daar al veel langer bestaande mezzecultuur met zich meenamen. ĘĻ…Ļ‡Ī±ĻĪ¹ĻƒĻ„ĻŽ (spreek uit als efcharistó).

Griekse kofta met tzatziki

Deze kofta maak ik op een stokje, maar je kunt ze ook als hamburgers maken. Is nog sneller, maar showt minder mooi – ik weet niet wat het is, er is iets met eten op een stokje dat het extra aantrekkelijk maakt. Ik serveer ze met tzatziki, een frisse yoghurtsaus die de perfecte tegenhanger is voor het kruidige gehakt.

 

Griekse kofta met tzatziki MILJ 22 02 FLINK 388 bewerkt min
Totale tijd30 minuten

Griekse kofta met tzatziki

3.57 van 16 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

2 personen
  • 2 naan broden bijv. Patak’s Naan Naturel
  • 1 kleine rode ui
  • 2-3 takjes munt + extra
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram half-om-half-gehakt
  • 1½ tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • 1 komkommer
  • 250 ml yoghurt of Griekse yoghurt
  • optioneel: 1 tl olijfolie zelf toevoegen
  • zout en peper zelf toevoegen

Bereidingswijze: 

  • Bak de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd een paar dunne ringen van de ui en rasp de rest op een grove rasp. Snijd de blaadjes van 1 takje munt fijn. Pers de 2 tenen knoflook uit.
  • Meng het gehakt met de geraspte ui, de helft van de knoflook, de helft van de gesneden munt, 1 theelepel komijn, het paprikapoeder en de kaneel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt in 6 porties, kneed elk rond een spiesje en druk goed aan. Leg op een bord en zet 15 minuten in de koelkast.
  • Steek de BBQ aan, verhit een grillpan op halfhoog vuur of verhit vlak voor het bakken 1 theelepel olijfolie in een grote koekenpan. Gril de spiesjes in ca. 6 minuten rondom bruin en gaar – draai af en toe om.
  • Snijd intussen de (ongeschilde) komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een theelepel. De zaadjes gebruik je niet. Rasp de rest van de komkommer op een grove rasp. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit met behulp van een schone theedoek. Mocht je komkommer erg groot zijn, gebruik dan de helft.
  • Meng de komkommer met de yoghurt, de rest van de gesneden munt, de rest van de knoflook en breng op smaak met ½ theelepel komijn, zout en peper. Serveer de spiesjes op de naan, met de tzatziki en uienringen en garneer met wat extra muntblaadjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    203,99
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • miljuschka microplane

    Microplane

    Perfect voor het raspen van citrusvruchten, harde kaas, chocolade, knoflook, gember en ga maar door.

    21,50
    Koop via bol.com
  • Miljuschka kitchenaid

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    489,-
    Koop via bol.com
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.