Gourmetten 2.0

Gourmetten saai? Niet met deze upgrade. Vergeet de standaard plakjes vlees en stokbroodjes met gesmolten kaas: ik laat je zien hoe je van je gourmet een culinaire showstopper maakt waar zelfs je schoonmoeder van onder de indruk is.

Gourmetten: het lijkt zo onschuldig, maar laten we eerlijk zijn, het is een gevecht. Een gevecht om plek op de bakplaat, een gevecht tegen die onvermijdelijke stank in huis, en vooral een gevecht met de vette vaat die je de dag erna begroet. Toch blijft het een traditie waar we massaal voor zwichten. Maar wat als ik je vertel dat gourmetten tegenwoordig een flinke upgrade heeft gekregen? Denk hippe alternatieven, internationale invloeden en een beetje meer stijl. Gourmetten 2.0 is here to stay, en ik ga je er alles over vertellen.

Pizzarette

Laten we beginnen met de pizzarette. Je weet wel, dat schattige bolvormige oventje dat op tafel staat te pronken. Iedereen krijgt z’n eigen mini-pizza, en nee, je hoeft niet meer te wachten tot oom Henk eindelijk klaar is met zijn biefstukje. Het leuke aan de pizzarette? Je kunt volledig losgaan met toppings. Van traditionele salami en mozzarella tot hippe creaties met burrata, truffel en vijgen. Bonuspunten: het huis ruikt eerder naar een Italiaanse trattoria dan naar een snackbar. Ciao gourmetlucht!

Sushi fondue

Sushi fonduen is dé trend voor wie gourmetten net een tikje verfijnder wil aanpakken. Geen hete bakplaten meer, maar een stijlvolle tafel vol sashimi, zeewiersalades en rijstrolletjes. Het idee? Dip je sushi in warme sojasaus, pittige ponzu of zelfs een badje van gesmolten wasabimayo. Je voelt je meteen alsof je in een hippe sushibar zit. En het mooiste? Geen knoflooksaus op je trui. Pro tip: maak het af met een paar flesjes sake voor de ultieme Japanse vibe.

hotpot - gourmet trends

Hotpotten

Als je een keer echt indruk wilt maken, zet dan een hotpot op tafel. Deze Chinese klassieker draait om een grote pan met dampende bouillon in het midden van de tafel. Iedereen kan z’n eigen ingrediënten – denk dun gesneden vlees, garnalen, noedels en groenten – naar keuze koken in de smaakvolle bouillon. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens minder vet dan traditioneel gourmetten.

Vergeet niet om zelf je bouillon te maken! Ik vertel je er hier alles over.

Thema-gourmetten

Waarom blijven hangen in de standaard varkenshaas en champignons als je het zo leuk kunt maken? Thema-gourmetten is dé kans om je innerlijke creatieveling te laten shinen. Ga bijvoorbeeld voor een Tex-Mex avond met mini-taco’s, quesadilla’s en guacamole om zelf te vullen. Of wat dacht je van een Franse twist met mini-croque-monsieurs, camembert en stukjes baguette? Zelfs een ontbijt-gourmet is een optie: pancakes bakken, spek uitbraden en scrambled eggs on demand

Wokken aan tafel

Heb je ooit aan wokken gedacht als alternatief? Iedereen krijgt z’n eigen mini-wokpan en kan zelf ingrediënten kiezen. Het resultaat? Lekker snel eten, minder kans op aanbranden en geen vette lucht in huis. Bovendien kun je het zo gezond maken als je wilt. Denk aan kleurrijke groenten, mager vlees en een verscheidenheid aan Aziatische sauzen. Je hebt meteen een goede balans tussen lekker én verantwoord. En ja, het voelt meteen een beetje alsof je in een hippe foodhall zit.

Nog meer gourmet-trends

De toekomst van gourmetten ziet er nóg veelbelovender uit. Denk bijvoorbeeld aan Koreaanse BBQ: een ingebouwde grill in de tafel waarop je zelf vlees en groenten bereidt. Of wat dacht je van een dessert-gourmet? Poffertjes, mini-crêpes of zelfs gesmolten marshmallows en fruit om in chocola te dippen. Gourmetten is allang niet meer beperkt tot een bakplaat en een plastic slabbetje. Het draait om samen eten, experimenteren en vooral genieten.

mini panpizza gourmet

Traditioneel gourmetten, maar dan beter

Wil je het traditionele gourmetstel toch een plekje geven in je feestmaaltijd? Geen probleem, maar waarom niet een paar upgrades toevoegen om het wat interessanter te maken?

1. Maak je eigen gourmetvlees

In plaats van de standaard kant-en-klare bakjes uit de supermarkt, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Marineer je eigen kipfilet, snijd runderbiefstuk in dunne plakjes en maak mini-hamburgertjes van gehakt. Voeg wat verse kruiden en specerijen toe en je hebt meteen veel meer smaak.

2. Voeg verrassende ingrediënten toe

Waarom blijven hangen bij die standaard champignons en paprika? Denk ook eens aan coquilles, gamba’s, halloumi of zelfs oesterzwammen. Zo til ik mijn gourmet in ieder geval naar een hoger niveau.

3. Serveer originele bijgerechten

In plaats van die eeuwige stokbroodjes met kruidenboter kun je ook eens iets anders maken voor on the side. Maak bijvoorbeeld een frisse salade, gegrilde groenten of een zoete aardappelpuree. 

4. Houd het luchtig met goede dips en sauzen

Maak zelf een paar sauzen om de boel op te leuken. Denk aan een pittige chimichurri, een romige truffelmayonaise of een frisse yoghurtdip met munt. Dat verschil ga je echt wel proeven!

Mijn favorieten? Deze chilisaus of ga voor deze zelfgemaakte kruidenboter.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.