Deze groentebowl wordt extra gezond door de gebakken zalm. Regelmatig vette vis eten is erg goed voor je, en deze zalm maakt dit gerecht extra feestelijk. Voor dit gerecht maak ik een frisse dressing van citroensap, olijfolie, mosterd, dille en lente-uitjes.
Ook lekker (en gezond): deze poké bowl met bloemkoolrijst en gerookte zalm
Tip voor deze groentebowl
De groente voor dit recept kun je het beste op een mandoline in flinterdunne plakken snijden en daarna even in een kom ijswater leggen. Zo behouden ze hun vorm, kleur en vooral knapperigheid!
Zo’n Japanse keukenmandoline is ideaal om prachtige dunne schijfjes en plakjes te krijgen. Wat mij betreft echt een onmisbare gadgets bij het koken! Als je deze niet hebt, kun je ook je knife skills oefenen of eventueel een kaasschaaf gebruiken. Wel op je vingers letten…


Gezonde groentebowl met gebakken zalm
Ingrediënten
- 1 venkelknol schoongemaakt
- 8 radijsjes schoongemaakt
- 8 groene asperges houtige uiteindes afgebroken
- ½ komkommer
- 4 zalmfilets met huid
- klein beetje bloem om te bestuiven
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 el bak-olijfolie
- 4 el extra vergine olijfolie
- 200 g aspergebroccoli (ofwel bimi)
- sap van 1 citroen
- 1 tl mosterd
- 1 bosje dille geplukt
- 2 lente-uitjes in dunne ringen
Bereidingswijze:
- Zet een grote kom koud water klaar waar je flink wat ijsklontjes in hebt gedaan. Snijd de venkel en radijs op een mandoline in flinterdunne plakken en leg ze 10 minuten in het ijswater. Snijd de groene asperges over de lengte op de mandoline in plakjes en leg ze ook in het ijswater. Snijd de komkommer in linten, met een kaasschaaf of de mandoline.
- Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en bestuif ze rondom licht met wat bloem; dit zorgt straks voor een krokant korstje. Verhit 1 eetlepel bak-olijfolie in een koekenpan en leg hier de zalmfilets met de huid naar beneden in. Druk even aan met een spatel of houten lepel.
- Bak de vis ongeveer 7 minuten op de huid (iets korter als je erg platte filets hebt, je wil ze niet door en door droog garen.) Draai de vis daarna voorzichtig om met een spatel en bak nog 1-2 minuten op de andere kant. Haal daarna uit de pan.
- Kook intussen de aspergebroccoli (bimi) in 4 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
- Giet de venkel, radijs en asperges in de kom ijswater af en laat goed uitlekken. Klop 4 eetlepels extra vergine olijfolie met het citroensap en de mosterd tot een dressing. Roer de dille erdoor. Doe de uitgelekte groenten met de komkommer in een slakom, druppel de dressing erover en hussel.
- Verdeel de groenten over kommen en schep op elke kom een portie gebakken zalm. Bestrooi met lente-uitjes en serveer.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.