Gestoofde kip met druiven en sinaasappel
Dit is comfortfood met een Miljuschka twist: stoer en vol van karakter. De combinatie van kipdrumsticks, sinaasappel en rode druiven klinkt misschien verrassend, maar geloof me, die zoetzure accenten geven de kipstoof een frisse twist die meteen naar meer smaakt. Terwijl de oven zān magie doet en de keuken zich vult met geur van tijm, wijn en karameliserende druiven, weet je: hier komt iets liefs, hartigs en heel feestelijks van. Zet een glas wijn klaar en vraag niet te veel. Dit gerecht vraagt om aandacht, geen gedoe.
Waarom deze kipstoof zo lekker is
De kip krijgt eerst een snelle, hete kleur in de pan: dat is niet alleen mooi om te zien, maar bouwt ook smaak op. De miso en mosterd geven umami en binding aan de jus, kleine ingrediƫnten met groot effect. Sinaasappel en knoflook in de pan karamelliseren zachtjes in hun eigen sappen en trekken in de kip: de druiven daaroverheen geven tegen het einde een explosie van zoet en sap, precies genoeg om het gerecht luchtig te houden. Het resultaat is zacht stoofvlees, een rijke saus en die licht zoete tonen die je bij elke hap terugvindt.
Tips voor de lekkerste stoof
Laat de kip op kamertemperatuur komen voordat je ām bakt, dat zorgt voor gelijkmatiger garen. Bak op hoog vuur, zodat er een mooie bruine korst ontstaat, maar zet het vuur laag zodra je de bouillon en miso toevoegt; dat voorkomt dat de miso bitter wordt. Snijd de sinaasappels niet te dun; stevige plakken houden hun vorm en geven een smeuĆÆge textuur. En strooi de druiven pas in tijdens de laatste oventijd: zo kunnen ze karamelliseren zonder uit elkaar te vallen.

Simpel, feestelijk en superlekker
Dit is geen poespas-gerecht. Het mag er eerlijk uitzien. Serveer de drumsticks in de pan of op een rustieke schaal, leg die sinaasappelplakken en die goudbruine knoflooktonen zichtbaar op tafel en garneer royaal met tijm. Tip! Serveer met deze heerlijke broodsalade.
Gedoe uit, feest aan! Miljuschka Magazine No. 15
Helemaal leuk, dit is een exclusief recept uit Miljuschka Magazine no. 15, de gloednieuwe kersteditie dat helemaal draait om mijn motto: gedoe uit, feest aan! In deze jubileumeditie, want ja, het magazine bestaat gewoon al 5 jaar! Draait alles om ontspannen genieten, koken en vooral: plezier maken zonder gedoe en stress. Denk aan makkelijke maar spectaculaire gerechten, slimme hacks voor in de keuken en tafels vol lekkers waar iedereen blij van wordt. natuurlijk voor de feestdagen, maar ook voor de rest van de winter. Dus heb jij zin in al dat lekkers? Bestel Miljuschka Magazine No. 15 nu. En als je nu een abonnement afsluit, heb je niet alleen de keuze uit prachtige cadeaus, maar maak je ook nog kans op heel veel prijzen, dat maakt december nog net een stukje feestelijker.


Gestoofde kip met druiven en sinaasappel
Benodigdheden
- Lage braadpan die in de oven kan
- Keukenpapier
- Aluminiumfolie
Ingrediƫnten
- 2 sjalotten
- 2 el zonnebloemolie of andere neutrale olie
- 1 kg kipdrumsticks
- 5 takjes tijm + extra voor garneren
- 150 ml rode wijn
- 300 ml kippenbouillon
- 1 el miso supermarkt of toko
- 1 el gladde mosterd
- 2 sinaasappels
- 1 bol knoflook
- 150 gr rode druiven
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C (hete lucht 160 °C). Snijd sjalotten in dunne, halve ringen. Verwarm in de braadpan de olie op hoog vuur en bak de kip in 5 minuten rondom lichtbruin. Voeg de sjalot toe en bak nog 3-4 minuten.Ā Ā
- Ris intussen de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe. Blus de kip af met de wijn en roer door. Voeg de bouillon, miso en mosterd toe. Zet het vuur laag.Ā Ā
- Schil de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees, snijd ze in plakken van 1½ cm dik en leg ze in de pan. Snijd de knoflookbol in de breedte door en leg met de snijkanten naar boven in de pan. Zet de pan 30 minuten in de oven.Ā Ā
- Neem de pan uit de oven en verdeel de druiven erover. Roer ze er niet door, dan kunnen ze lekker karamelliseren. Zet de pan nog 15-20 minuten in de oven.Ā Ā Ā
- Neem de kip uit de oven, garneer met extra takjes tijm en bestrooi royaal met grofgemalen peper.Ā Ā
- Stoofschotel recepten
- Fruit recepten
- Herfst
- Kip recepten
- Ovenschotel recepten
- Ovenschotels
- Recepten
- Seizoensrecepten
- Vlees recepten
- Winter
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka