

Geroosterde lamsschouder met bulgursalade
Ingrediënten
- 1,5-2 kg lamsschouder met bot
- 2 uien in parten
- 400 ml hete kippenbouillon
- 100 ml ongezoet granaatappelsap
- pitjes van 1 granaatappel om te garneren
Voor de marinade
- 2 tenen knoflook fijn geraspt
- 15 g gedroogde oregano
- 50 ml olijfolie
- 2 el granaatappelmelasse
Voor de bulgur
- 700 ml kippenbouillon
- 70 g biologische-tomatenpuree
- 400 g bulgur
- 5 el extra vierge olijfolie
- sap van 1 citroen
- 2 trostomaten in blokjes
- 15 g verse munt fijngehakt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 160 ºC (hetelucht 145 ºC). Leg de lamsschouder in de braadslee en laat hem op kamertemperatuur komen terwijl je verdergaat met de marinade.
- Meng de knoflook, oregano, olijfolie en granaatappelmelasse in een kom en breng royaal op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel over de lamsschouder en wrijf het met je handen in het vlees. Verdeel de ui over de bodem van de braadslee. Giet de bouillon en het granaatappelsap erbij. Dek de schaal strak af met aluminiumfolie en rooster de lamsschouder 4 uur in het midden van de oven. Haal na 2 uur de folie van de schaal en lepel het vrijgekomen bakvocht over de lamsschouder. Dek het opnieuw af en rooster nog 2 uur.
- Giet voor de bulgur de kippenbouillon in een steelpan en klop met een garde de tomatenpuree erdoor. Voeg de bulgur toe, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken, tot de bulgur gaar is. Zet het vuur uit en laat de bulgur in circa 5 minuten iets afkoelen. Schep de gekookte bulgur in een grote mengkom. Voeg de olijfolie en het citroensap toe en meng goed. Schep de tomaat en munt erdoor, proef en breng eventueel verder op smaak met zout.
- Haal na 4 uur de folie van de lamsschouder, verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC (hetelucht 160 ºC), lepel nogmaals het braadvocht over de lamsschouder en rooster nog 20 minuten in de oven, zodat de bovenkant knapperig kan worden. Het vlees moet zo zacht zijn dat het uit elkaar valt.
- Serveer de bulgur met de lamschouder erop. Besprenkel met het achtergebleven braadvocht en de granaatappelpitjes.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
