Koele gele gazpacho voor hete dagen
Zo’n koude soep is perfect voor bloedhete dagen. Niet alleen is-ie heerlijk verkoelend, je kunt gele gazpacho ook nog eens heel goed voorbereiden. Na een dagje of nachtje in de koelkast zijn de smaken extra goed op elkaar ingewerkt en is de gazpacho op z’n lekkerst. Nog een voordeel: je kunt er bergen groente en zelfs fruit in kwijt. In deze gele gazpacho gaan onder andere komkommer, hele tomaatjes, mais, gele paprika én meloen. Deze combinatie maakt ‘m lekker zoet en daardoor onweerstaanbaar. Ook een ideaal gerecht voor kinderen!
Tips voor het maken van gazpacho
- Essentieel bij het maken van gazpacho is natuurlijk een krachtige blender. Je kunt de gele gazpacho eventueel ook glad pureren met een staafmixer, maar dat kost net iets meer moeite.
- Begin op tijd met het maken van gazpacho. De soep hoort echt heel koud te zijn. Nu kun je natuurlijk wel ijsklontjes toevoegen om ‘m iets kouder te maken, maar een paar uur in de koelkast is optimaal. Zoals ik hierboven al schreef: een poosje in de koelkast komt de smaak alleen maar ten goede.
- Zorg voor genoeg smaak. Kou vlakt smaak altijd een beetje af. Breng de soep dus goed op smaak met zout, peper, azijn en olijfolie.
- Voeg toppings toe voor extra smaak en textuur. In dit recept gebruik ik bijvoorbeeld popcorn, komkommer, tomaat en dille. Ziet er ook nog eens hartstikke fancy uit!

Gele gazpacho
Ingrediënten
- 1 komkommer ¾ geschild en in stukken, ¼ apart
- 150 g gele tomaatjes doormidden
- 2 blikken maïskorrels van ca. 300 g uitgelekt
- 2 gele paprika’s in stukken
- 1 sjalot in stukken
- 2 tenen knoflook geperst
- ½ honing- of galiameloen in stukken
- 1 witte perzik pit eruit en geschild
- 2 el extra vergine olijfolie
- Zout en zwarte peper
- Handje popcorn
- 2 takjes dille
Bereidingswijze:
- Haal de zaadlijsten uit de ¼ ongeschilde komkommer en snijd in hele kleine blokjes. Snijd ook 50 gram van de gele tomaatjes in hele kleine blokjes. Meng de blokjes, dek af en zet apart.
- Doe de rest van de komkommer en tomaatjes met de maiskorrels, paprika, sjalot, knoflook, meloen, perzik, olijfolie en 100 ml water in een blender of keukenmachine. Maal tot een gladde soep. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet 1 uur in de koelkast.
- Verdeel de gele gazpacho over 4 kommen (of 10-12 amuseglaasjes).
- Bestrooi met de blokjes komkommer, tomaat, dille en de popcorn en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
