Ben jij ook bezig met het samenstellen van een bijzonder (kerst)menu, en wil je een ideaal bijgerecht? Dan is deze gegrilde prei met Pecorino en gerookte amandelen precies wat je zoekt!
De trend van het moment: geblakerde of gegrilde prei
Prei wordt vaak gebruikt als toevoeging aan een recept, maar de prei kan zélf ook echt een showstopper zijn. Door de prei op de juiste manier te bereiden, wil je haast niets anders meer. Steeds meer chefs kiezen ervoor om groenten te blakeren. Ze roosteren de prei – soms op een barbecue, zoals een Big Green Egg – in zijn geheel tot -ie zwartgeblakerd is. De donkere buitenkant gebruik je vervolgens niet meer, maar de binnenkant is heerlijk zoet en zacht.
Kun je dikke preistengels bij de groenteboer of supermarkt vinden, dan raad ik je zeker aan om eens geblakerde prei te proberen. Bij een dunne prei werkt dit niet zo goed, want dan verbrandt de groente vaak te snel. Dan kies ik liever voor gegrilde prei. Wat subtieler dus, zeker ook aangezien ik het voor de puree gebruik. Hoe dan ook, de prei staat in dit recept centraal!
Pecorino: een goddelijke Italiaanse kaas
In dit recept gebruik ik Pecorino. Dit is een harde, zoute Italiaanse schapenkaas. Deze kaas is lekker met een wijntje, maar is ook perfect te gebruiken in gerechten. Hoe jonger de kaas, hoe zachter. Gebruik je de kaas om te raspen? Kies dan voor een oudere kaas. Deze is zouter en harder. De korst van deze kaas is niet eetbaar, en snijden we er dus af. Net als bij Parmezaanse kaas, eigenlijk! Een ideale kompaan bij de gegrilde prei.
Net zo gek op Pecorino als ik? Maak dan ook eens mijn recept voor spaghetti met gerookte zalm, rucola en kappertjes.

Gegrilde prei met Pecorino en gerookte amandelen
Ingrediënten
- 8 stuks prei
- 15 gram boter
- 100 ml amandelmelk
- 1 citroen rasp en sap
- 1 el zonnebloemolie
- zout en peper
- 50 gram Pecorino
- 30 gram gerookte amandelen grof gehakt
Bereidingswijze:
Voor de puree:
- Snijd het groene gedeelte van de prei af en snijd fijn. Was goed en laat uitlekken. Smelt de boter in een pan, voeg de gesneden prei toe en laat even slinken. Giet amandelmelk erbij en kook op laag vuur tot de prei helemaal gaar is. Pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een puree en breng op smaak met zout en citroensap.
Voor de gegrilde prei:
- Snijd de overige stukken prei in de lengte doormidden en was eventuele aarde eruit. Droog goed af. Bestrijk met zonnebloemolie, bestrooi met zout en gril in een koekenpan, grillpan of op de bbq aan beide kanten.
- Leg op ieder bord een goede lepel puree en daarop de gebrande prei. Schaaf er een beetje citroenzest overheen, flink veel Pecorino en maak af met de gerookte amandelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.