Ik hou van ovenschotels. Of het nu in de zomer is of in de winter, dat kan wat mij betreft eigenlijk altijd wel. Neem nu deze zomerse variant van gegratineerde witlof met sinaasappel. Het is super makkelijk en snel om te maken en verrassend met de sinaasappel en dragon.
Witlof 2.0
Witlof kennen we natuurlijk allemaal als die bittere groente waar je van gaat fronsen. Maar geloof me, met een beetje liefde en de juiste ingrediënten tovert deze underdog om in de koningin van je bord! De sinaasappel voegt een frisse touch toe en de spekjes maken het plaatje compleet met hun ziltige crunch. Echt een combo made in heaven!
Oventijd
Hoewel het natuurlijk wel eventjes in de oven moet staan vind ik dat soort tijd nooit echt meetellen. Terwijl het gerecht gaart kun je namelijk wat anders gaan doen. Je hoeft er niet bij te gaan staan kijken tot alles klaar is. Alhoewel dat natuurlijk wel mag, haha!
Serveertips
Dit gerecht is al een ster op zich, maar je kunt het nóg meer laten shinen met de juiste smaakmakers en garnituren:
-
Strooi er wat verse peterselie of bieslook over voor een frisse toets
-
Serveer er knapperig stokbrood bij om het sausje mee te dopen
-
Maak het af met een paar mooie partjes gegrilde sinaasappel
-
Lekker met gekookte aardappeltjes of frietjes erbij
Hoewel wij dit vaak als complete maaltijd eten, kun je er natuurlijk ook prima een lekker stukje kipfilet bij bakken om het wat minder licht te maken. Op die manier is de gegratineerde witlof net wat vullender en vollediger. Maar er is natuurlijk ook niks mis om het gewoon zo te eten. Door de kaas en de spekjes vult het alsnog prima. Maar mocht je een hongerige tafelgenoot hebben, dan is dat kippetje erbij waarschijnlijk een goed idee
Wedden dat je gasten super impressed zullen zijn als je hiermee uitpakt? Dit is echt een recept om indruk mee te maken zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan zwoegen.
Dus mensen, ik zeg: go for it en maak deze heerlijke gegratineerde witlof met sinaasappel en spekjes! Het is echt geen rocket science, maar de smaaksensatie is zo lekker. Laat me weten wat je ervan vond en deel gerust je eigen creatieve twists.
Ben je fan van witlof? Dan wil je vast ook eens deze gegrilde witlof met burrata proberen.

Gegratineerde witlof met sinaasappel en spekjes recept
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 gr witlof
- 1 sinaasappel
- 5 takjes dragon
- 100 gr spekjes
- 100 gr oude kaas
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C en vet een ovenschaal in.
- Bak de spekblokjes in een koekenpan krokant en goudbruin
- Snijd de ui in ringen, de knoflook in plakjes en doe in de ovenschaal.
- Snijd de partjes van de sinaasappel uit en doe met de spekjes bij de ui en knoflook
- Pluk de blaadjes dragon van de steeltjes en leg tussen de groenten.Snijd de witlofstronken in kwarten en leg erop.
- Bestrooi ruim met oude kaas en rooster 20 minuten in de oven.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Hollandse recepten
- Ovenschotel recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Dit recept werd gemaakt voor Leidsenhage Vernieuwt.