Gegratineerde witlof met sinaasappel en spekjes recept

Witlof 2.0

Witlof kennen we natuurlijk allemaal als die bittere groente waar je van gaat fronsen. Maar geloof me, met een beetje liefde en de juiste ingrediƫnten tovert deze underdog om in de koningin van je bord! De sinaasappel voegt een frisse touch toe en de spekjes maken het plaatje compleet met hun ziltige crunch. Echt een combo made in heaven!

Oventijd

Hoewel het natuurlijk wel eventjes in de oven moet staan vind ik dat soort tijd nooit echt meetellen. Terwijl het gerecht gaart kun je namelijk wat anders gaan doen. Je hoeft er niet bij te gaan staan kijken tot alles klaar is. Alhoewel dat natuurlijk wel mag, haha!

Serveertips

Dit gerecht is al een ster op zich, maar je kunt het nóg meer laten shinen met de juiste smaakmakers en garnituren:

  • Strooi er wat verse peterselie of bieslook over voor een frisse toetsServeer er knapperig stokbrood bij om het sausje mee te dopenMaak het af met een paar mooie partjes gegrilde sinaasappelLekker met gekookte aardappeltjes of frietjes erbij
  • Hoewel wij dit vaak als complete maaltijd eten, kun je er natuurlijk ook prima een lekker stukje kipfilet bij bakken om het wat minder licht te maken. Op die manier is de gegratineerde witlof net wat vullender en vollediger. Maar er is natuurlijk ook niks mis om het gewoon zo te eten. Door de kaas en de spekjes vult het alsnog prima.Ā Maar mocht je een hongerige tafelgenoot hebben, dan is dat kippetje erbij waarschijnlijk een goed ideeWedden dat je gasten super impressed zullen zijn als je hiermee uitpakt? Dit is echt een recept om indruk mee te maken zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan zwoegen.Dus mensen, ik zeg: go for it en maak deze heerlijke gegratineerde witlof met sinaasappel en spekjes! Het is echt geen rocket science, maar de smaaksensatie is zo lekker. Laat me weten wat je ervan vond en deel gerust je eigen creatieve twists.

    gegratineerde witlof
    Totale tijd35 minuten

    Gegratineerde witlof met sinaasappel en spekjes recept

    4.50 van 26 stemmen
    Printen

    Ingrediƫnten

    4 portie(s)
    • 1 ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 400 gr witlof
    • 1 sinaasappel
    • 5 takjes dragon
    • 100 gr spekjes
    • 100 gr oude kaas

    Bereidingswijze: 

    • Verwarm de oven op 200°C en vet een ovenschaal in.
    • Bak de spekblokjes in een koekenpan krokant en goudbruin
    • Snijd de ui in ringen, de knoflook in plakjes en doe in de ovenschaal.
    • Snijd de partjes van de sinaasappel uit en doe met de spekjes bij de ui en knoflook
    • Pluk de blaadjes dragon van de steeltjes en leg tussen de groenten.Snijd de witlofstronken in kwarten en leg erop.
    • Bestrooi ruim met oude kaas en rooster 20 minuten in de oven.

    Voedingswaarde per portie

    Calorieƫn : 260kcalKoolhydraten: 23gProteine: 16gVet: 12gVerzadigde vetten: 4gCholesterol: 20mgNatrium: 609mgKalium: 471mgVezels: 7gSuiker: 7gVitamine A: 325IUVitamine C: 26mgCalcium: 218mgIJzer: 1mg
    Miljuschka in Mexico

    Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

    Meer over Miljuschka
    Cheesecakeboek miljuschka
    Mijn cheesecake

    ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

    Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

    Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

    Naar de shop
    Play me

    Receptvideo's

    Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

    4.50 from 26 votes (25 ratings without comment)