Dit diner-gerecht moet je absoluut proberen! Gebakken zalm met bloemkool-knolselderijpuree en peterselie-pesto.
Gebakken zalm: een heerlijk avondmaal
De gebakken zalm wordt goddelijk op de huid gebakken, de snijbonen zijn lekker fris en knapperig en de bloemkool-knolselderijpuree is ontzettend romig. De keuze is aan jou hoeveel extra crème fraîche je erin doet…
Enne, die peterselie-pesto – een leuke variant op klassieke basilicumpesto – maakt van dit avondeten helemaal een feestje! Die is echt het proberen waard en haalt het hele gerecht onwijs op.
Origineel en heel makkelijk: peterselie-pesto
Die peterselie-pesto is trouwens absoluut niet moeilijk om te maken en een leuke twist op de pesto die we allemaal wel kennen. Je hoeft hiervoor alleen het peterselieblad, de knoflook, de mosterd en de kappertjes met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een hakmolentje of keukenmachine te doen. Fijnmalen, proeven en eventueel extra op smaak brengen. That’s all! Deze pesto smaakt trouwens ook overheerlijk bij een van mijn andere recepten: deze malse kip in roomsaus met gebakken aardappeltjes en spinazie.

Gebakken zalm met bloemkool-knolselderijpuree en peterselie-pesto
Ingrediënten
- 3 el olijfolie eventueel extra naar smaak
- 2 el boter
- 1 ui fijngesnipperd
- 600 g bloemkoolroosjes van ca. 1 kleine bloemkool
- 400 g knolselderij geschild, in stukken
- 200 gram snijbonen
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 grote bos platte peterselie 40 g, blad geplukt
- 1 teen knoflook
- 1 tl mosterd
- 1 tl kappertjes
- rasp en sap van 1 grote citroen
- 125 g crème fraîche
- 4 zalmfilets, met huid
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een ruime kookpan en fruit hierin de ui, bloemkool en knolselderij met een snuf zout voor 15 minuten, met het deksel op de pan. Giet er een flinke laag kokend water bij, breng aan de kook en kook 10-15 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
- Doe intussen het peterselieblad, de knoflook, de mosterd en de kappertjes met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een hakmolentje of keukenmachine. Maal fijn. Proef, voeg naar wens zout, peper en/of extra olijfolie toe en zet de peterselie-pesto apart.
- Giet de groenten af, doe ze terug in de pan en voeg de crème fraîche toe. Stamp met een pureestamper tot puree. (Je kunt dit ook in een keukenmachine doen.) Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Doe het deksel op de pan en zet apart.
- Snijd de snijbonen over de lengte in dunne repen. Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de snijbonenreepjes in een paar minuten beetgaar.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper. Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de hete pan en bak 3 minuten. Draai ze om en bak ze nog 2 minuten, of tot ze naar wens gegaard zijn.
- Serveer de zalm bestrooid met de citroenrasp, samen met de bloemkool-knolselderijpuree, snijbonen en de peterselie-pesto.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.