Gebakken zalm met bloemkool-knolselderijpuree en peterselie-pesto

Gebakken zalm: een heerlijk avondmaal

De gebakken zalm wordt goddelijk op de huid gebakken, de snijbonen zijn lekker fris en knapperig en de bloemkool-knolselderijpuree is ontzettend romig. De keuze is aan jou hoeveel extra crĆØme fraĆ®che je erin doet…

Enne, die peterselie-pesto – een leuke variant op klassieke basilicumpesto – maakt van dit avondeten helemaal een feestje! Die is echt het proberen waard en haalt het hele gerecht onwijs op.

Bloemkool – knolselderijpuree

Bloemkool-knolselderijpuree is zo’n gerecht dat laat zien hoe simpel en lekker gezond eten kan zijn. De bloemkool zorgt voor een zachte, luchtige structuur, terwijl de knolselderij een subtiele, aardse smaak toevoegt. Samen vormen ze een romige puree die perfect past bij een mooi stukje gebakken zalm. Een klontje boter en een snufje nootmuskaat maken het helemaal af. Makkelijk om te maken, heerlijk om op te eten, precies zoals ik het zelf graag zie.

Origineel en heel makkelijk: peterselie-pesto

Die peterselie-pesto is trouwens absoluut niet moeilijk om te maken en een leuke twist op de pesto die we allemaal wel kennen. Je hoeft hiervoor alleen het peterselieblad, de knoflook, de mosterd en de kappertjes met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een hakmolentje of keukenmachine te doen. Fijnmalen, proeven en eventueel extra op smaak brengen. That’s all! Deze pesto smaakt trouwens ook overheerlijk bij een van mijn andere recepten: deze malse kip in roomsaus met gebakken aardappeltjes en spinazie.

Gebakken zalm met bloemkool-knolselderijpuree en peterselie-pesto
Totale tijd45 minutes

Gebakken zalm met bloemkool-knolselderijpuree en peterselie-pesto

5 van 15 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 3 el olijfolie eventueel extra naar smaak
  • 2 el boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 600 g bloemkoolroosjes van ca. 1 kleine bloemkool
  • 400 g knolselderij geschild, in stukken
  • 200 gram snijbonen
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 1 grote bos platte peterselie 40 g, blad geplukt
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl kappertjes
  • rasp en sap van 1 grote citroen
  • 125 g crĆØme fraĆ®che
  • 4 zalmfilets, met huid

Bereidingswijze: 

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een ruime kookpan en fruit hierin de ui, bloemkool en knolselderij met een snuf zout voor 15 minuten, met het deksel op de pan. Giet er een flinke laag kokend water bij, breng aan de kook en kook 10-15 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
  • Doe intussen het peterselieblad, de knoflook, de mosterd en de kappertjes met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een hakmolentje of keukenmachine. Maal fijn. Proef, voeg naar wens zout, peper en/of extra olijfolie toe en zet de peterselie-pesto apart.
  • Giet de groenten af, doe ze terug in de pan en voeg de crĆØme fraĆ®che toe. Stamp met een pureestamper tot puree. (Je kunt dit ook in een keukenmachine doen.) Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Doe het deksel op de pan en zet apart.
  • Snijd de snijbonen over de lengte in dunne repen. Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de snijbonenreepjes in een paar minuten beetgaar.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper. Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de hete pan en bak 3 minuten. Draai ze om en bak ze nog 2 minuten, of tot ze naar wens gegaard zijn.
  • Serveer de zalm bestrooid met de citroenrasp, samen met de bloemkool-knolselderijpuree, snijbonen en de peterselie-pesto.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 501kcalKoolhydraten: 29gProteine: 32gVet: 30gVerzadigde vetten: 10gPolyunsaturated Fat: 5gMonounsaturated Fat: 12gTrans Fat: 1gCholesterol: 84mgNatrium: 328mgKalium: 1651mgVezels: 7gSuiker: 11gVitamine A: 1775IUVitamine C: 110mgCalcium: 150mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.