Ganzeneieren zoeken tijdens een ganzenei-safari

Categories: Artikelen

Altijd al ganzeneieren willen proeven? Je kunt ze natuurlijk bij een speciale leverancier, toko of poelier kopen, maar nog veel avontuurlijker is om zelf op ganzenei-safari te gaan. Dat is wat ik afgelopen week deed in Schardam: met mijn kuithoge rubberlaarzen en gecamoufleerde outfit waande ik me even een échte verzamelaar tijdens deze Hollandse safari. 

De ganzenpopulatie in Nederland

Samen met Ellen zijn we het beschermde gebied ingegaan dat volstaat met riet om nesten te behandelen. 

Nederland is een typisch ganzenland en de grauwe gans is de meest voorkomende gans in Nederland. Zo’n 40 jaar geleden lag dit echter heel anders: de grauwe gans was toen een zeldzame broedvogel. Er moest worden opgepast dat de gans toen niet uit ons landje zou verdwijnen.

Inmiddels is er in Nederland juist een té grote hoeveelheid aan ganzen. Om de geboortebeperking van de grauwe gans tegen te gaan, kun je in een moeras in Noord-Holland mee op ganzenei-safari. Staatsbosbeheer werkt samen met natuurorganisaties, provincies en andere belanghebbenden, zoals Ellen van De Brede Moestuin, aan het terug dringen van de populaties. Te veel grauwe ganzen levert namelijk economische schade op voor de landbouw.

 

Tijd om ganzeneieren te zoeken: het moeras in!

Ganzeneieren zijn maar een deel van het jaar verkrijgbaar – alleen in het broedseizoen, die van ongeveer half februari tot begin juli loopt. Je mag ze niet zomaar zelf zoeken en meenemen in Nederland; hiervoor is speciale toestemming nodig. Ik ging op pad met Ellen van De Brede Moestuin, zij organiseert deze ganzenei-safari’s in een woest moeras in Noord-Holland. Er is beperkt plek op deze avontuurlijke tocht en je moet bovendien fit, boven de 18 én in het bezit zijn van hoge rubberlaarzen zijn om mee op pad te mogen.

Tijdens de ganzenei-safari ga je nesten behandelen. Dat wil zeggen dat je de ganzeneieren in de nesten gaat bekijken én beoordelen. Koude eieren in een nest zijn eieren die ganzen zijn vergeten, warme eieren in een nest zijn bevruchte eieren – en kun je niet eten. Nesten waarvan de eieren koud van zijn, check je bij het meest vieze ei wat de stand van het nest is.

Een ganzenei dat helemaal goed is, heeft een mooie donker-oranje dooier. De dooier bij een ganzenei is vele maler groter dan bij een kippenei en dat ziet er ongelofelijk mooi uit. Heeft het ei een mooie dooier en zijn er geen sporen te zien van een bevruchting? Dan kun je de rest van de eieren uit het nest meenemen en thuis opeten (nogmaals: alleen als je dit onder begeleiding doet, neem nooit zomaar zelf ganzeneieren mee!).

Samen met Ellen koos ik de beste exemplaren uit en met een tas vol eitjes keerde ik huiswaarts.

ganzenei safari 3

ganzenei safari 4

Aan de slag met de ganzeneieren

Om te weten of de eitjes niet oud zijn kun je ze (net als bij kippeneieren) in een bak met water leggen. De eieren die boven komen drijven zijn oud en kun je beter niet meer eten. Blijven ze netjes beneden in de bak? Dan zijn ze geschikt om mee aan de slag te gaan in de keuken, bijvoorbeeld voor een lekkere zelf gemaakte mayonaise of als een perfect gekookt ganzenei. Let op: deze moet wel langer garen dan een gewoon kippenei.

Wil je helemaal het avontuur in de keuken op zoeken? Probeer dan eens dit recept van Joris Bijdendijk, chefkok in het Rijksmuseum. Je vindt zijn recept voor meringue van ganzeneieren en ‘gansvocaat’ hier

Ook kun je ze gebruiken in een cake of taart. Tip: gebruik dan wel minder boter, omdat ganzeneieren meer vet bevatten.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.