Rise and shine, baby! Het is tijd voor een ontbijtje waar je U tegen zegt. Ik heb het natuurlijk over de one and only Full English Breakfast. Een ontbijt dat je niet elke dag eet, maar soms moet je jezelf gewoon even goed verwennen. En wanneer kan dat beter dan in het weekend?
Wat zit er in een Full English Breakfast?
Een traditioneel English breakfast bestaat uit een hele rits lekkere dingen. Denk aan
Gebakken eieren (sunny side up, please!)Knapperige baconWorstjes (sausages voor de Engelse touch)Gebakken tomatenGebakken champignonsWitte bonen in tomatensaus (ook wel bekend als heinz beans)Toast of English muffins
En eigenlijk hoort er ook nog bloedworst bij, maar eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd even makkelijk te vinden. Dus no worries als je die skipt!
Waarom is een English Breakfast zo lekker?
Weet je wat zo geweldig is aan een English breakfast? Het is de perfecte combinatie van smaken en texturen. Je hebt die heerlijk gebakken eieren, crispy bacon, sappige worstjes en gegrilde tomaten en champignons. En dan die lekkere gebakken bonen en toast erbij…
Maar het is niet alleen maar lekker, het is ook super vullend. Na zo’n stevig ontbijt kun je er echt even tegenaan. Ideaal als je een lange dag voor de boeg hebt. En het mooie is: je krijgt al die verschillende smaken en voedingsstoffen in één maaltijd. Eiwitten, vetten, koolhydraten, groenten – it’s all there!
Maar is het wel gezond?
Oké, laten we eerlijk zijn. Een English breakfast is niet bepaald het schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Maar hey, soms moet je gewoon even lekker genieten en jezelf trakteren. Het is tenslotte weekend!
Natuurlijk, als je elke dag zo’n uitgebreid ontbijt naar binnen werkt, dan is het misschien tijd om je menu een beetje aan te passen. Maar voor af en toe? Geen probleem! Geniet ervan, guilt-free. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van perspectief en prioriteiten. Is een English breakfast het summum van gezonde voeding? Nee. Is het onweerstaanbaar lekker en soms precies wat je nodig hebt? Hell yes!
Geen fan van het English Breakfast?
Geen probleem, er zijn genoeg andere lekkere ontbijtjes om uit te kiezen. Van smoothie bowls tot avocado toast en van pannenkoeken tot een goede ouderwetse kom havermout. Check mijn website voor meer inspiratie!
Avocado toast: the millennial favorite
Avocado toast is hot en dat is niet voor niks. Krokant brood met romige avocado erop, afgetopt met een gepocheerd eitje of wat cherry tomaatjes. Strooi er nog wat peper en zout overheen voor wat extra smaak. Simple, snel en super satisfying.
Pannenkoeken: Oldskool Goodness
Soms gaat er niks boven de klassieker: pannenkoeken! Of je ze nou American style maakt of lekker dunne Hollandse, met pannenkoeken kun je alle kanten op. Go sweet met stroop, poedersuiker of vers fruit. Of kies juist hartig met spek, kaas of gerookte zalm.
Havermout: nourishing and comforting
Havermout is misschien niet het meest sexy ontbijt, maar wel een echte powerhouse. Bomvol vezels, eiwitten en langzame koolhydraten om je een boost te geven in de ochtend. Deze havermoutpap met quinoa en gebakken peer is een fantastisch ontbijtgerecht. Het staat sneller op tafel dan je denkt, en is de perfecte mix tussen zoet en licht-hartig.
Trek je keukenschort aan, grijp je koekenpan en ga aan de slag met dat full English breakfast. Het is tijd om jezelf eens goed in de watten te leggen.

Full English Breakfast
Ingrediënten
- 2 verse varkensworsten
- 4 plakken bacon
- 2 eieren
- 300 gram witte bonen in tomatensaus
- 1 tl Worcestershiresaus
- 1 tl rode wijnazijn
- 150 gram kastanjechampignons in plakjes
- 3 takjes peterselie
- 2 vleestomaten
- 4 sneetjes wit casinobrood
Bereidingswijze:
- Bak de worsten in zonnebloemolie rondom bruin en helemaal gaar.
- Bak de bacon in een koekenbruin krokant.
- Bak 2 spiegeleieren.
- Verwarm de bonen en breng op smaak met Worcestershire en azijn.
- Bak de kastanjechampignons in boter op hoog vuur. Garneer met fijngehakte peterselie.
- Halveer te tomaten, bestrijk het snijvlak met olijfolie, peper en zout en rooster ze in een grillpan.
- Rooster de sneetjes brood in boter in een koekenpan.
- Maak twee borden op met alle ingredienten daarop verdeeld. Serveer de toast met wat goede roomboter

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.